Tesviye Nedir? İnşaatlarda Tesviye Nasıl Yapılır?

Tesviye Nedir? İnşaatlarda Tesviye Nasıl Yapılır? Düzleme, düzeltme, istenilen hacme sokma işi anlamlarına gelen inşaatta tesviye, bir düzensizliğin, topoğrafik engebelerin düzenliyerek yüzey oluşturulması işidir. Düzenleme işleminde fazla ya da yüksek olan kısımlar kesilerek boşluk yada çukurluk alanlar doldurulur.

Tesviye ile ilgili hükümlere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeği kapsamında açıklanmaktadır. Konu 13. maddenin 40. bendinde bulunuyor. Tesviye Nedir? 

Madde 13

40- Bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre ruhsat alınarak kazı veya dolgu yapılmak suretiyle arsanın doğal yapısının geldiği son durumdur.

Tesviye Nedir

İnşaatlarda Tesviye Nasıl Yapılır?

Tabii zemin veya tabii zemin kotuna göre düzenlenmiş tesviye zemin hiçbir bağımsız bölüm oluşturmak amacıyla yapılamaz. Yol cephelerinin otopark olarak düzenlenmesi halinde otopark alanları yol kotuna göre tesviye işlemi yapılır.

Ön, yan ve arka bahçeler ile kademelerin, birbiri ile veya yol ile bağlantısını kurulacak şekilde merdiven veya rampa düzenlenir.

Bir parselde birden fazla yapının bulunduğu veya birden fazla parselin projelendirildiği gibi konularda, parsel sınırı ile bina cephesi arasında kalan alanlar, ön cephe, arka cephe ve yan cephelerin tesviye hükümleri esas alınarak otopark giriş çıkışlarını sağlamak için kendi içerisinde kademelendirilerek tesviye edilebilir.

Bahçe tesviyelerinde, engelliler için erişilebilirlik standartlarına uygun düzenlemelerin olması zorunludur.

Parselde birden fazla bina yapılması halinde, arazi tanzim şekli plan notları ve bu maddedeki tesviyelerle ilgili hükümler doğrultusunda ilgili idare imar birimince tespit edilir.

Tesviye Betonu Dökme Kuralları

Sektör içinde ve dışında yönetmeliklere bağlı olarak beton dökme kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar her beton için değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tesviye beton yapısında da beton dökme kurallarına ekstra olarak uyulması gereken kurallar bulunmaktadır.

• Tesviye betonunda döküm anında yüzey üzerinde herhangi bir toz, yağ ya da kir bulunmayacak şekilde döküm işlemi yapılmalıdır.
• İnşaat alanında yer alan harç, yapı malzemesi gibi inşaat artıkları yüzeye yapışmış bir şekilde bulunmamalı ve bu alanların temizliği yapılmalıdır.
• Tesviye betonu kullanılarak tesviye edilecek bölgede yüzey kapsamında dört kenarlı ve köşeden terazi ile ölçümü tamamlanır.

• Terazi mastarları tesviye betonu için doğru bir şekilde yerleştirilmesi önemli bir husustur.
• Geniş sahalarda çalışıldığında beton birer parça atlayarak dökülmesi gerekmektedir.
yapılması ile kaydırılarak işlem yapılır.
• Geniş alanlarda boş kalan bölgelere 1-2 gün sonra beton dökümü yapılması daha doğrudur.

• Terazi yapısının izin verdiği ölçülerde dökülecek olan betonun kalınlığı en az 2,5 santimetre olması gerekmektedir.

• Beton tamamlanması ardından 1 gün sonra yerde bulunan anolar sökülür ve yerleri tesviye betonu ile doldurulur.

Net Alan Nedir? Nasıl Hesaplanır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayıınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*