Konutlarda Yıllık Değer Artışı En Çok Hangi İllerde Yaşandı?

Konutlarda Yıllık Değer Artışı En Çok Hangi İllerde Yaşandı? Kovid-19 pandemisi ile beraber başlayan konut sektöründeki hareketlilik günümüzde de devam etmekte. Türkiye’de konut fiyatlarında son durum ne oldu? Konutta en çok değer artışı hangi illerde yaşandı? İşte detaylar.

Konutlarda Yıllık Değer Artışı En Çok Hangi İllerde Yaşandı

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom tarafından konut satış metrekare fiyatlarına ilişkin güncel veriler paylaşıldı. Endeksacom tarafından hazırlanan verilere göre, Türkiye’deki ev fiyatlarında senelik değer yükselişi 63 seviyesinde olurken, evlerin ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 137 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı ise 678 bin 84 Türk Lirası, ev yatırımının geri dönüş süresi ise 18 sene olarak istatistiklere yansıdı. Megakent İstanbul’da senelik değer yükselişi yüzde 75 olurken, başkent Ankara’da  bu yükseliş yüzde 50, diğer bir büyük kent olan İzmir’de ise yüzde 55 olarak belirlendi. 

Konutlarda Yıllık Değer Artışı En Çok Hangi İllerde Yaşandı?

Endeksacom tarafından derlenen verilere göre, megakent İstanbul’da evlerin ortalama metrekare satış fiyatı 8 bin 239 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı 980 bin 441 Türk Lirası, konut yatırımının geri dönüş süresi de 17 sene olarak belirlendi. Başkent Ankara’da ise evlerin ortalama metrekare satış fiyatı 3 bin 699. Türk Lirası olurken, ortalama ev fiyatı 488 bin 268 lira, konut yatırımının geri dönüş süresi 17 sene olarak yansıdı. İzmir’de evlerin ortalama metrekare satış fiyatı 6 bin 603 lira, ortalama ev fiyatı 838 bin 581 Türk Lirası olurken, konut yatırımının geri dönüş süresinin ise 21 olduğu tespit edildi. 

Verilerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Kovid-19 salgınıyla beraber barınma gereksiniminin öneminin iyice ortaya çıktığına vurgu yaparak, “Daha büyük, balkonlu ve bahçeli evlere olan talep arttı. Tüm bu gelişmeler sonunda geldiğimiz noktada konut stokunda daralma ve konut fiyatlarında yüksek artış gözlemliyoruz. Artışın geçtiğimiz yıl kadar yüksek olmasa da bir süre daha devam edeceğini öngörüyoruz. Konut üretiminin artması ile fiyatlar daha stabil hale gelebilir. Konut fiyatlarının düşmesi için konut stokunun artması gerekiyor. Kentsel dönüşümün hızlandırılması ve burada yapılan destekler çok önemli. Pandemi ile birlikte pek çok kurumsal firmanın ofislerini kapattığını görüyoruz. Uzaktan çalışma artık kalıcı olarak hayatımıza girdi. Dolayısıyla ofis veya ticari amaçlı üretilen gayrimenkullerin ihtiyaca göre dönüştürülmesi önemli.” dedi.

Öğüt, döviz kurunda yaşanan yükseliş sebebiyle konut üretim maliyetlerinin çok yükseldiğine de dikkat çekerek, “Maliyetin artması ile yeni konut üretimi yavaşladı. Yapı ruhsatı alınan daire adedinde 2017 yılından beri düşüş görülmekteydi. 2017 yılında 1 milyon 405 bin 447 adet daire için ruhsat alınmışken, bu rakam 2018 yıllında 669 bin 165, 2019 yılında ise üretim 319 bin 782 olarak gerçekleşti. 2020 yılına gelindiğinde ise rakamın 555 bin 68 olduğu görülüyor. 2021 yılının ilk 3 çeyreğinde ise 480 bin 293 adet daire için yapı ruhsatı alındı.” şeklinde konuştu.

Konut Sektörüne Yeni KDV Sistemi Geliyor! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*