Annesinden Miras Kalanlar Dikkat!

Annesinden Miras Kalanlar Dikkat! Öncelikle miras paylaşımı, ölmüş olan veya gaipliğine karar verilmiş olan kişinin bırakmış olduğu mal varlığının mirasçıları arasında paylaştırılmasına denir. Eğer miras bırakan kişi tarafından herhangi bir mirasçı atanmamış ise mirasın tamamı yasal mirasçılar arasında paylaştırılır. Türk Medeni Kanunu’nda yasal mirasçılar belirlenmiş ve mirastaki pay oranları da belirtilmiştir.

Annesinden Miras Kalanlar Dikkat

Miras paylaşımı ile ilgili Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper’e yöneltilen bir soruda annesinin vefatından sonra tapu dairesinde annesine ait arazinin bir kısmını adına tescil ettirdiğini belirten okuyucu, arazinin diğer kısmının satıldığını belirtti. Okuyucu, mirasına nasıl sahip olabileceği hakkında Heper’e sordu.

Annesinden Miras Kalanlar Dikkat!

Okuyucunun belirttiği soruda arazinin satılan diğer kısmının 18 yaş civarındaki birine satıldığını söyledi. Bu kişinin kayıtlarda fotoğrafının 40’lı yaşlarda olduğunu söyleyen okuyucu, kendisi adına tescil yapılmadığını belirtti ve mirasına nasıl sahip olabileceğini sordu. Kendisine yöneltilen bu soruya Tamer Heper’in yanıtı şu şekildedir:

“Bu durumdaki en önemli unsur, annesine ait gayrimenkulün birilerine devir işlemi annesinin vefatının ardından gerçekleşmiş olmasıdır.

Araziyi satın alan kişi kayıtlarda 18 yaş civarında görülüyorken, fotoğrafta 40’lı yaşlarda biri olduğu belirleniyor. Açıkçası böyle bir satışın iptali için başka bir neden aranmasına gerek var mı? Annenin vefatının ardından mirasçılardan birinin satış yaptığını belirtse farklı bir cevap verebilirim ama diyor ki ‘annesinin parmak basması ile satış gerçekleştirilmiş’.

Birinin vefatının ardından ölenin katıldığı bir işlemle onun ismine nasıl satış gerçekleştirilebilir? Tapu iptali ve tescil istenmesi için bu kadarı yeterli. Bir kimse vefatından sonra hukuki işlem gerçekleştiremeyeceğine göre yapılan işlemde bir sahtekârlık olduğu ortadadır.

Bu durumda okuyucunun yapacağı şey, idari yönden başvuruda bulunup tamamını gerçekleştiremediği devir işleminin iptali için mahkemeye başvuru yapıp, tapu iptali ve tescil talepli dava açmak olacaktır. Davanın hızlı şekilde sonuçlanması gerekiyor. Okuyucumun annesinin hangi tarihte hayatını kaybettiği, devir işleminin hangi tarihte gerçekleştirildiği incelenecek.”

Gayrimenkullerde Geri Dönüş Süreleri Arttı! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*