Çekin Zorunlu Unsurları Nelerdir?

Çekin Zorunlu Unsurları Nelerdir? Kambiyo senetlerinin bir türü olan çek, Türk Ticaret Kanunu’nun 780-823 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Önemli bir ödeme aracı olup yaygın bir kullanım alanına sahip olduğu bilinir. Çekin temelinde bir havale ilişkisi yatmakta ve üçlü bir ilişki barındırır.

Çekin Zorunlu Unsurları

Dolayısıyla çeki düzenleyen, hesabının bulunduğu bankaya, lehine çek düzenlenen ya da çeki ondan devralan kişiye, kendi hesabına belirli bir bedeli ödeme; hamil kişiye de çek bedelini muhataptan tahsil etme yetkisi tanımış olur.

Çekin Zorunlu Unsurları

Çek sözcüğü: Senet metni yabancı dilde yazılmışsa, çek kelimesinin o dildeki karşılığı yer almalıdır.

Belirli bir bedelin ödenmesi için kayıtsız ve şartsız havale: Çek, belirli bir bedelin kayıtsız ve şartsız olarak ödenmesi vaadini içermesi gerekmektedir. Çekte yer alan bedel, TL veya döviz cinsinden para olabilir. Çeke faiz şartı konulması, çekin geçerliliğini etkilemez. Ancak söz konusu faiz şartı geçersiz sayılır.

Muhatap: Çek, ödeyecek kişinin ticaret unvanını içermelidir. Hukukumuzda muhatap ancak bir banka olabilir.

Keşide tarihi: Çek gün, ay ve yıl olarak gösterilmiş alanda tarihini içermelidir. Keşide tarihi açık, belirli ve okunaklı olmalıdır. Çek, vade içermeyen bir ödeme aracı olduğu için, uygulamada keşide tarihinin ileri bir tarih olarak yazılması TTK uyarınca izin verilmiştir.

Keşide yeri: Keşide yeri çek üzerinde açıkça gösterilmemişse, keşidecinin ad, soyad veya ünvanının yanında yazan yer, keşide yeri olarak kabul edilir. Ne keşide yeri ne de keşidecinin adres bilgisi yoksa veya birden fazla keşide yeri belirtilmişte çek geçersiz sayılır.

Keşidecinin imzası: Çek, keşidecinin ıslak imzasını içermelidir. Islak imzanın bulunması yeterli olup, ad, soyad veya ticaret ünvanının yazılması zorunlu değildir.

Banka tarafından verilen seri numarası ve karekod: Karekod, çek alacaklılarının erişimine açık olarak, çek hesabı sahibine ve bu çeki düzenleyen kişilere ilişkin verileri içermektedir.

Alternatif Zorunlu Unsurlar

1. Düzenleme Yeri

Çekte yer alması gereken unsurlardan birisi de düzenleme yeri olmakla birlikte, çekte düzenleme yerinin bulunmaması halinde yine senette olduğu gibi düzenleyenin adının yanında yazılı olan yer, düzenleme yeri olarak kabul edilir. Ancak düzenleyenin adının yanında da bir yer yazılı değilse çek geçersiz kabul edilir.

2. Ödeme Yeri

Çekte de ödeme yerinin belirtilmesi gerekmekte olup belirtilmemiş olması halinde düzenleme yeri, ödeme yeri kabul edilir. 

Muris Muvazaası Ne Demek? Zamanaşımı Ne Kadardır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*