Vasi Maaşı Ne Kadar?

Vasi Maaşı Ne Kadar? Henüz reşit olmayan küçük çocukların, akıl sağlıyı yerinde olmayan kişilerin ve kanuni hakları kısıtlanan kişilerin yasal temsilciğini yapmak için onlara atanan kişilere vasi denir. Başka bir tanımlaya göre de vasi; kanuni hakları kısıtlanmış kişiler için ve ya reşit olmayan bireyler adına yasal olarak atanmış kimselere denir. Bu kişiler mahkeme tarafınca atanmaktadır.  Vasi tayininin yapılabilmesi için, Sulh Hukuk Mahkemesinde vasi tayini dilekçesi ile dava açmak gereklidir.

Vasi Maaşı Ne Kadar?

Vesayet altına alınması gereken kimselerin tespit edilerek vasi görevlendirilmesi için vasilik davası açılır. Bu davanın diğer adı ise vasi tayini davasıdır. Vasi tayini davası vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülür ve bu süreçteki kararlar denetim makamı adıyla Asliye Hukuk Mahkemesi denetiminden geçer.

Vasilik davaları süresi 120 gün ila 331 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Vasi Maaşı Ne Kadar?

Vasi davası açılabilmesi için;

Vasiliğe atanmış olan kişi, bu durumun kendisine iletilmesi ile birlikte on gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vesayet altına alınacak olan kişinin yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesinde aracılığı ile vasi davası açılır.

Vasi davası sonucu, vasi kural olarak 2 yıl süre için atanır ve vesayet makamı, bu süreyi ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl tamamlandığı zaman vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vasi davası açıldığı zaman vesayet makamı mümkün mertebe vesayet altına alınacak kişinin yakınlarına bu hakkı verecektir.

Vasi davasında yalnızca kişinin kendi durumu belirlenir, karşı taraf bulunmaz, bu vasi davası vesayet altına alınacak kişiye karşı değil onun menfaatleri doğrultusunda açılmıştır.

Vasiler Ne Kadar Maaş Alır?

Bir kimsenin alacağı veli maaşının alt sınırı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan yetim aylığıdır. Yetim aylığı kapsamında çekilebilecek bu veli maaşı iki aylık 100 TL olarak belirlenmiştir. Vesayet aylığı için bir üst sınır bulunmamaktadır. Vasilik maaşının üst sınırı, vasinin yerine getirdiği görev ve sorumluluklara göre belirleyen mahkeme tarafından belirlenir.

Vesayet altına alınması gereken kişilerin tespit edilerek vasi görevlendirilmesi için vasilik davası açılır. Davanın bir diğer adı ise vasi tayini davasıdır.

Kasaba Nedir? Ülkemizde Kasaba Örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*