Bina Yaşı Sorgulama Bina Yaşı Nasıl Öğrenilir? Binalar için en önemli değerlendirme kriterlerinden biri de bina yaşıdır. Bina yaşı sorgulama özellikle Türkiye’de yaşanan 1999 depreminden sonra büyük bir önem kazanmaya başladı ve bina yaşı sorgulaması kentsel dönüşüm projeleri, konut kredisi ve satın alma işlemleri açısından da büyük önem arz etmektedir. Binanın yaşı ruhsatlı olan yapılarda ruhsatın alınmış olduğu tarih esas alınarak, ruhsatı olmayan kaçak yapılarda ise kaçak raporu yazıldığı tarihten itibaren olarak kabul edilir.
Bina Yaşı Nereden Öğrenilir? Bina Yaşı Sorgulama
Satın almak istediğiniz ve ya sahibi olduğunuz binanın yaşını öğrenmek için kullanabileceğiniz bir çok seçenekler bulunmaktadır. Bu seçeneklerden en kolayı taşınmazın adres olarak bağlı olduğu belediye aracılığı ile sorgulama yapmaktır. Belediyeye tapu belgeniz ile birlikte şahsen başvuruda bulunmak amacı ile bina yaşı sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Belediyelerde yer alan tapu dairelerine başvuruda bulunarak bina yaşını öğrenebilirsiniz.
50 Yıldan Daha Yaşlı Olan Binalarda Alım yapılmalı mı?
Konut kredisi için binanın 20 ile 25 yıllık bir zaman içerisinde olması gereklidir. 50 yaş ve üzerindeki binaların tercih edilmemesi öneriliyor. Çünkü konutun eskime payı, depreme olan dayanıklılığını etkiler ve uzmanlar da bu sebeple 50 yaş ve üzerinde olan binaların kesinlikle satın alınmamasını tavsiye etmektedir. Eskiyen binalar depreme karşı dayanıklılıklarını yitirmenin yanında binayla birlikte elektrik tesisatı ve su tesisatı sistemlerinin de eskimesi sebebi ile sürekli arıza sorunları ile uğraşılması gerekiyor. Bu yüzdende çok eski binaların tercih edilmemesi gerekiyor. Eğer sizlerde kendi binanızın yaşını, dayanıklı olup olmadığını merek ediyorsanız en önemli kriteri bina yaşını belediyelerde yer alan tapu dairelerine başvuru yaparak öğrenebilirsiniz. Ayrıca deprem yönetmeliği tarihi de bu noktada büyük önem kazanmaktadır.
Vasi Maaşı Ne Kadar? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun