2B Arazi Nedir? Nasıl Alınır?

2B Arazi Nedir? Nasıl Alınır? 2B arazisi; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde orman özelliği kalmamış, hazine adına orman alanları dışına çıkarılmış olan arazilerine denir. 2B ismini ise 6831 sayılı orman kanununun 2. maddesi ve B fıkrası olduğundan dolayı kısaltması olarak almıştır. 2b araziler, kadastro tarafından orman sınırları dışına çıkarılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilerdir. 2B arazilerinin satışına izin veren yasa düzenlemesi 2019 yılı başlarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafınca onaylanmıştır.

2B Arazi Nedir

2B Arazisi Olabilmesi İçin Hangi Şartlara Sahip Olması Gerekir?

 Bir arazinin 2B arazi kapmasında olabilmesi için belirlenen hususlar şu şekilde sıralanabilir: 1981 senesinden önce orman özelliğini yitirmiş olan, bahçe, zeytinlik, narenciye alanları, meyve alanları gibi çeşitli tarım arazileri veya hayvancılıkla ilgili kullanımda sakınca olmayan yerlerde 2B arazi kanunu büyük önem taşımaktadır. Orman arazisi olarak kalmasının bir yararı olmayan, aksine tarım arazisi olmasının faydalı bulunduğu tespit edilen yerler de 2b arazisi kapsamına alınabilir.

2B Arazilerine Nasıl Başvurulur Ve Gereken Evraklar Nelerdir? 2B Arazi Nedir?

2B arazisi başvuruları defterdarlıklar ve mal müdürlükleri tarafından yapılabilir. Başvuru için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanının kendisi veya fotokopisi
  • Oranın kendi adına Ya da mirasçı olduğuna dair ait belge
  • Başvuru dilekçesi
  • Başvuru bedelinin yatırılmış olduğuna dair makbuz

2B Arazilerini Kimler Satın Alabilir?

2B arazileri satın almak için bazı koşulların göz önünde bulundurulması gerekir. 2B arazilerinin, orman köylüsü dışındaki üçüncü şahıslara satışı Anayasanın 169. ve 170. maddelerince yasaktır. 2B’nin satışına imkân veren yasa düzenlemesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2009 yılının başlarında onaylanmıştır. Satın almak için gerekli koşulların bazıları şu şekildedir:

  • 2011 yılından önce arazinin kullanıcısı veya sahibi olarak olmak,
  • Bu arazileri satın almak için idareye başvuran ve idarece belirlenen satış bedelini kabul etmek.

Karaköy Nerede? Karaköy Nereye Bağlı? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*