Depozito Nedir? Ev ya da işyeri kiralamak için uzun süren bir araştırma yapmak gereklidir. Beklentilerinizi karşılayan size her şekilde uygun görünen bir ev ya da iş yeri bulunduğunda sıra bulunan yeri kiralama ya da satın alma işlemi gelir. Bu işlemlerden en önemlisi de kira depozitosudur. Eve ilk girişinizde kira bedelinin yanında istenmektedir.
Konut veya iş yeri gibi taşınmaz mülkleri kiralarken, mülk sahibinin kiracılardan istediği, mülke zarar gelmesi durumunda kendilerini güvenceye aldığı paraya depozito denilmektedir. Yani kiracı ev ya da iş yerine zarar verirse, kontrat bittikten sonra mülk sahibi evin zarar gören yerlerini depozito sayesinde tekrar yaptırabilir ve mülkün sahibi için bu avantajlı görünen bir teminat olur. Depozito Nedir?
Kira Depozitosu Nasıl Hesaplanır? Depozito Nedir?
Türk Borçlar Kanunu’nun 342. maddesine göre, kira depozitosu 3 aylık kira bedeli ile sınırlandırılmıştır. Buna göre de mülk sahibi 3 kira bedelini talep edebilir. Depozitoyu geri alırken yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önlem/ispat amacıyla depozito verirken yazılı bir belge talep etmekte fayda vardır. Bu belgede yer alması gerekenler; depozito verilme tarihi, nedeni, ne kadar verildiği ve ıslak imza atılmalıdır.
Depozito Geri Alma Nasıl Olur?
Öncelikle kiracının mülk sahibine mülkünü boşaltacağını bildirmesi gerekir. Sözleşmesi biten kiracı ve mülk sahibi kendi arasında anlaşarak depozitonun iadesi işlemini gerçekleştirirler. Ancak kiracı evden çıkarken harici olarak boya masrafı, tadilat, fatura masrafı gibi çeşitli maddi zararlar bırakmadıysa depozitoyu geri alma hakkına sahiptir. Fakat kiracının bu depozitoyu alabilmesi için mülke zarar verdiyse bu talepte bulunamaz. Zararlar varsa bu zararların depozito parasından karşılanmasının ardından, şayet geriye depozito parasından kalırsa o miktarı alabilme hakkına sahiptir.
Buz Mavisi Rengi Dekorasyon Örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun