Tefrik Ne Demek? Dosyanın Tefrik Edilmesi Ne Anlama Gelir?

Tefrik Ne Demek? Tefrik, temelde parçalara bölmek ya da ayırmak anlamı taşımaktadır. Genellikle hukukta kullanıldığında ise davaların ayrılması ve davalar ile ilgili işlemlere ayrı ayrı sürdürülmesi anlamını taşır. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda yer alan bir ifadedir. Kişiler ya da kurumlar tarafından, davalar konu ya da usül dikkate alınmaksızın aynı dava içerisinde mahkemeye sunulabilir. Bu gibi durumlarda hakim, davaları ayırmayı ve süreci ayrı şekilde yürütme hakkına sahiptir. Bu gibi durumlarda dosyanın tefriği  işlemi uygulanır.

Tefrik emlak kavramlarında ise, yapılara ait olan arsa tapularının kat mülkiyetine dönüştürülmesi konusunda son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir uygulamayı ifade eder. Apartman kat maliklerinin, tapularını sahip oldukları hisse oranı ifade etmektedir. Bu yönüyle kişiler için koruyucu bir uygulamadır. Tefrik Ne Demek

Tefrik Ne Demek

Dosyanın Tefrik Edilmesi Ne Anlama Gelir?

Emlak sektöründe veya hukuk alanında kullanılmakta olan tefrik terimi nasıl yapılır? Parçalara ayırmak veya bölmek anlamı ile kullanılması nedeniyle özellikle amacına uygun şekilde kullanımı gerekmektedir. Mahkemede hakim tarafından davanın bölünmesini kapsarken aynı şekilde emlak sektöründe de apartmanlarda kat maliklerinin tapu üzerindeki haklarını ve hisselerinin ayrılması anlamına gelmektedir.

Kullanıldığı alana göre belirlenmiş olan kelime anlamı üzerinden yapılacak olan işlemi belirtmektedir. Bu nedenle özellikle kullanıcılar tefrik sayesinde gerçekleştirilecek olan  işlemlere göre dava sürecini veya emlak sektöründe tapu üzerindeki haklarını talep edebilirler. Mahkemede hakim tarafından uygun görülmesi durumunda davanın parçalara bölünmesi ve ayrı davalar şeklinde görülmeye devam edilmesi konusunda karar alınabilir.

Hukuk alanında kişilerin problem yaşamak istememesi halinde dava açma işlemleri sırasında davaları gerekli olması kararı alınır ise, ayrı şekilde açmaları gerekmektedir. Aksi takdirde hakim tarafından öngörülmesi durumunda davanın ayrılması söz konusu olacaktır. Davanın içeriye ayrılmasını gerektiriyorsa iki ayrı süreçte davanın devam ettirilmesi sağlanabilir.

Noter Satış Sözleşmesi İptal Edilir mi? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*