Miri Arazi Nedir? Miri Toprak Çeşitleri Nelerdir?

Miri Arazi Nedir? Miri Toprak Çeşitleri Nelerdir? Miri arazi, devlet hazinesine ait olan alanlara verilen isimdir. Miri arazi değimi Selçuklu döneminden den beri kullanılmaktadır. Savaş ve fetihler ile kazanılan toprakların, fethi yapan yada savaşa katılan askerlere kiralık olarak verilen mülkiyetinin devlete ait olduğu arazilere “Miri arazi” ismi veriliyordu.Günümüzde ise bu arazilere “devlet arazisi” denmektedir.

Devlete ait olan bu Miri arazilerin intifa hakkı gerçek ve tüzel kişiliklere ihale edilebilir. Devlet, bu tip arazinin intifa hakkını özel veya tüzel kişilere verdiğinde belirlenen süre boyunca araziyi kullanamaz.

Miri araziye sahip gerçek ve tüzel kişiler; bu araziyi kullanma,  tüketme ve yararlanma haklarına sahiptir.

Miri Arazi

Miri Arazi Çeşitleri

Miri arazi 9 farklı bölümden oluşur. Miri arazinin bölümleri şunlardır;

Mukataa Arazi: Bu alanların gelirleri direk olarak devlet hazinesine aktarılırdı. Bu arazilerin geliri ise iltizam usulü ile alınmaktadır.

Paşmaklık Arazi: Bu toprakların gelirleri padişahın eşine ve kızlarına teslim edilmektedir.

Dirlik Arazi: Miri arazinin en önemli bölümünü dirlik araziler oluşturmaktadır. Bu topraklar üzerinde yaşayan kişiler dirlik araziden elde ettikleri gelirleri memurlara ve sipahilere öderler. Sonuç olarak devlet memur ve sipahi maaşları için kasadan 1 kuruş bile para harcamak zorunda kalmaz. Böylece memur ve sipahiler devletin üzerinde yük olmaz.

Yurtluk Arazi: Sınır boylarında görev yapan askerlere, kasabadaki ya da şehirdeki memurlara verilen alanlardır.

Malikhane Arazi: Devlet görevlileri devlete üstün hizmet gösterdiklerinde verilen alanlardır.

Ocaklık Arazi: Gelirlerinin kale muhafızlarına ve tersane harcamalarına ayrılan alanlardır.

Metru Arazi: Devlete ait olan bu topraklar bir ya da birden fazla köyün faydalanması için temin edilmiş topraklardır. Bu topraklar genellikle bataklık, harman, mera, yaylak ve kışlak olmaktadır.

Mevat Arazi: Bu topraklar hiç kimsenin mülkiyeti altında değildir. Özelliklerinden dolayı bu topraklar ziyarete elverişli değildi. Bu nedenle de bu toprakları insanlar kullanmamışlar ve terk etmişlerdir.

Vakıf Arazi: Bu toprakların gelirleri cami, medrese, bedesten, hastane gibi hayır kurumları için harcanıyordu. Bu nedenle de devlet vakıf arazilerinden vergi almıyordu.

Hazine Arazisi

Modern kullanımı ile hazine arazisi olarak isimlendirilen kamu arazilerinin kullanımı 6831 sayılı Orman Kanunu ile belirlenmiştir. Bu araziler orman sınırları dışındadır. Arazilerin tapuya tescili esnasında sahibi bulunamazsa bu araziler doğrudan hazine arazisi olarak kabul edilir.

Hazine arazilerinin tapusunun tescil edilmesi durumunda, bu araziler ihaleye çıkarılır. Tapusu tescil edilemeyen arazilerin satışı yapılmamaktadır. Hazine arazileri 2/b kapsamında değerlendirilir. Dağ, tepe, nehir, göl gibi tapusu alınamayan araziler de hazine arazisine dahildir.

Çıkarılan yeni yasa ile birlikte 2011 yılından önce hazine arazilerini kullanan kişiler bu arazileri satın alma hakkına sahiptir. Kişilerin arazinin satış fiyatına itiraz etme hakkı da bulunur.

Tarla Sınır Tespiti Nasıl Yapılır? Arsa Arazi Tarla Sınır Tespiti Ücretleri 2020? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*