Detaylı Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
Detaylı parsel sorgulama işlemini anlatmadan önce kısaca ada, parselin tanımını yapalım.
Ada – Parsel -Pafta
Ada: Dört tarafı cadde, sokak, demiryolu, meydan, akarsu gibi doğal ve yapay engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna denir.
Parsel: Özetle imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası olarak tanımlanmaktadır.
Pafta: Ada ve parsel dışında çok fazla karşılaştığım diğer bir emlak terimi de paftadır. Farklı ölçekteki haritalar içinde planı ya da modeli oluşturan parçaların her biridir. Özetle arazilerin belirli ölçeklerde küçültülerek harita üzerindeki yansımaları olarak ifade edebiliriz.
Ada Parsel Nedir? Pafta, Kadastro Parseli, İmar Parseli Nedir? Parselasyon Planı Nedir? yazımızı okumak için tıklayınız. https://www.emlakkonulari.com/ada-parsel-nedir-pafta-kadastro-parseli-imar-parseli-parselasyon-plani-nedir/
Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
Ada parsel sorgulamanızı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi internet sayfasından (parselsorgu.tkgm.gov.tr), e-devlet üzerinden veya www.imarsorgula.com adresinden yapabilirsiniz.
İmar Sorgula Sitesi Üzerinden Detaylı Parsel Sorgulama
İmar sorgula sitesinde parsel sorgula butonuna tıkladığınızda TKGM parsel sorgu alt yapısının kullanıldığı bölüme aktarılıp sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Parsel Sorgula sayfasında soldaki bölümde yer alan idari kısımdaki il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerinizi girerek detaylı parsel sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Detaylı Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır
Öncelikle parsel sorgulamamızı tamamladıktan sonra harita üzerinde sorguladığımız parsele tıklanır. Açılan öznitelik bilgisi tablosunda sorgulama yaptığınız parselin detayları bulunmaktadır. Söz konusu tabloda;
Detaylı Parsel Sorgulama Bölümleri;
Öznitelik bilgisi: Taşınmaz no (bu numara ile ada parsel vs. bilgisi girmeden soldaki taşınmaz no sekmesinden direk sorgu yapabilirsiniz), il, ilçe, mahalle, ada, parsel, alan, nitelik, mevkii ve pafta numarasına ulaşabilirsiniz.
Panora Görünümü: Var ise sokak görünümü ile sorguladığınız taşınmazı görebilirsiniz.
Koordinat listesi: Enlem boylam bilgileri ile kenar uzunluklarına ulaşabilirsiniz. Haritada göstere tıklayıp, yola cephesi parsel derinliği gibi bilgileri elde edebilirsiniz.
Rota: Google map yada yandex navigasyon ile taşınmazın açık adresine gidebilirsiniz.
İndirme: PDF, KML vb. türlerde taşınmaz bilgilerini indirebilirsiniz.
Ortofoto bilgisi: Uydu fotoğrafının hangi tarihli olduğu ve kim tarafından üretildiğini görebilirsiniz.
Paylaş: Taşınmaz bilgilerini bir başkası ile paylaşabilirsiniz.
Favorilere ekle: Taşınmazı favorilere ekleyip bir sonraki sisteme girişinizde direk ulaşabilirsiniz.
Çok faydalı bilgiler teşekkürler