İskan Nedir? İskan Nasıl Alınır? İskansız Gayrimenkul Alınır Mı?

İskan Nedir? İskan Nasıl Alınır? İskansız Gayrimenkul Alınır Mı?

İskan Nedir ? sorusunu özellikle ev, dükkan, ofis, otel gibi gayrimenkul almayı düşünenlerin sıkça sorduğu bir sorudur.

İskan: Ruhsat ve eklerine uygun olarak inşaatı başlayan bir binanın yine aynı şekilde usullere uygun olarak tamamlanması durumunda, gerekli başvuruların yapılarak ilgili kurum tarafından verilen belgeye denir. İskan özetle oturma izni anlamına gelmektedir.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nedir? İçeriği Nelerdir?

İskan belgesinin diğer adı da Yapı Kullanma İzin Belgesidir. Yapı Kullanma İzin Belgesinde; belgenin tarih ve sayısı, yapının adresi, ada parsel bilgileri, ruhsat bilgileri, imar bilgileri, bağımsız bölüm sayısı ve alanı, ortak alan bilgileri, toplam inşaat alanı, yol koyu altı kat sayısı, yol kotu üstü kat sayısı, yapı sınıfı, yapı sınıf ve grubu, yapının teknik özellikleri, proje müellifleri ve imzaları gibi yapı ile alakalı bilgileri içermektedir.

İskan Nasıl Alınır?

Oturma izni belgesi almak için öncelikle inşaatın tamamen bitmiş olması ve söz konusu yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılmış olması gerekmektedir. Yapı bittikten sonra ruhsatı aldığınız kuruma (çoğunlukla belediye) iskan için başvuruda bulunulur. İlgili kurum tamamen bitirmiş olduğunuz yapıyı yerinde denetler ve ruhsat ve projelerine uygunluğu kontrol eder. Eğer yapınızda herhangi bir problem yok ve iskan başvurunda olması gereken belgeleri eksiksiz olarak ilgili kuruma iletmiş iseniz yapı kullanım izin belgesi başvuru yaptığınız bina için oluşturulur ve onaylanır.

iskan

İskan Başvurusu için gerekli evraklar

Aşağıda yer alan belgeler ilgili kuruma göre değişiklik gösterebilir.

  1. Başvuru Dilekçesi
  2. Ruhsat
  3. Tapu Bilgileri
  4. Aplikasyon Krokisi
  5. Yapı Denetin Hakkediş Raporları
  6. Yapı Denetim Sözleşmesi
  7. İş Bitirme Tutanağı
  8. İskana Esas Ön Rapor
  9. Isı Yalıtım Belgesi
  10. Enerji Kimlik Belgesi
  11. Kanal Bağlantısı
  12. Sığınak Raporu
  13. İtfaiye Uygunluk Yazısı
  14. Proje Müellifi Raporu
  15. Bina Cephe Fotoğrafları
  16. Vergi Dairesi İlişik Kesme Yazısı
  17. SGK Borcu Yoktur Yazısı
  18. Emlak  Ve Çevre Vergisi Borcu Yoktur Yazısı
  19. Harç Ücretleri Makbuzları
  20. Asansörlü Binalarda Asansör Firması Ve Asansör İle Alakalı Belgeler

İskan Sorgulama

Ülkemizdeki binaların yarısından fazlasının iskanı bulunmamakta olup gayrimenkul yatırımı yapmadan önce mutlaka iskanını sorgulamamız gerekmektedir.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Sorgulaması henüz internet üzerinden yapılamamakta olup en doğru bilgiyi yapının yer aldığı belediyeden öğrenebilirsiniz. Peki yapının iskanı yani yapı kullanma izin belgesi yok ise…

İskan Yok İse…

Yapı ruhsatı alınıp inşaatı tamamlanan tüm binaların İmar Kanunu’na göre yapı kullanma izin belgesi yani iskan almaları zorunludur. Yapı kullanma izin belgesinin inşaat başlangıç tarihinden yani ruhsat tarihinden sonraki 5 yıl içerisinde alınması gerekmektedir. Eğer ki bu 5 yıl içerisinde iskan alınmaz ise inşaatı tamamlanan yapı kaçak konumunda değerlendirilmektedir.

İskansız Yapılarda Karşınıza Çıkabilecek Sorunlar

Yapı kullanım izni belgesi bulunmayan bir gayrimenkulde karşınıza çıkabilecek sorunlardan bazıları; (İmar Barışı Süreci göz önünde bulundurulmamıştır)

  • Yapının ruhsat ve eklerine (projesine) aykırı kısımları var ise düzeltilmesi için ciddi maliyetler çıkabilir.
  • Kat irtifaklı tapular kat mülkiyetli tapuya geçiş yapamaz.
  • Banka kredisi kullanarak gayrimenkul alacaklar yapı iskansız ise kredi çıkmasında problem yaşanabilir.
  • Belediye tarafından ilgili yapıda projesine aykırı alanlar var ise bu alanlara ilişkin projesine uygun hale getirme kararı ile para cezası kesebilir, hatta Belediye Encümeni yıkım kararı da alabilir.
  • Elektrik, su, doğal gaz gibi abonelikler şantiye abonelikleri olarak kalır. Mülk sahipleri için fatura tutarları iskanlı daireye göre daha fazla gelmektedir.
  • İnşaat firması ve arsa sahipleri arasında yapılmış sözleşmesi var ise bu sözleşmeye göre inşaat firmasına oturum izni almadığı için dava açılabilir.
  • Dükkan olarak kiralanan yer iskanlı değilse, yapı ayıplı sayılıp kiracıya kira sözleşmesini feshetme hakkı doğabilir.

İskansız Gayrimenkul Alınır mı?

İskanı olmayan bir binada oturum var ise bu durumda bina teknik ve hukuki olarak ayıplı olarak değerlendirilmektedir. Gayrimenkul alınmadan önce mutlaka İskan alınmasını engelleyecek bir durumun olup olmadığı araştırılmalıdır.

Yukarıda yer alan risklerin önüne geçmek için gayrimenkul almadan önce mutlaka gayrimenkul değerleme raporu hizmeti almanızı öneririz.

Gayrimenkul Değerleme Raporu hizmeti almak için; https://imarsorgula.com/gayrimenkul-degerleme-raporu/

Yapı Kullanım İzni Sonrası Kat Mülkiyetli Tapuya Geçme

İnşaatı ruhsatına ve eklerine uygun olarak tamamlanan binaya iskan alındıktan sonra kat irtifakı tapularının kat mülkiyeti tapusuna çevrilmesi süreci başlar.

Kat İrtifaklı Tapunuzu, yapı kullanma izin belgesini ve Vergi Dairesi iskan harcı borcu yoktur yazısını ilgili Tapu Müdürlüğü’ne bildirip gerekli harçları ödedikten sonra kat mülkiyetli tapunuzu alabilirsiniz.

Kat İrtifaklı Tapu Nedir? Kat Mülkiyetli Tapu Nedir? yazımızı okumak için tıklayınız. https://www.emlakkonulari.com/tapu-nedir-tapu-cesitleri/

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*