Zayi Ne Demek?

Zayi Ne Demek? Devam eden yaşantımız içerisinde sıklıkla olmasa da karşımıza çıkan bir zayi kelimesini ilk kez duyanlar, bu kelimenin anlamını ve kökeninin hangi dile ait olduğunu hakkında araştırma yapmaktadır. Konuyla ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için zayi nedir? Ve ne anlama gelir? Sorularının yanıtına yazımızda bulabilirsiniz. Peki, zayi kelimesinin kökeni ne, zayi kelimesinin kaç anlamı var? İşte “TDK’ye göre zayi nedir?” sorusunun yanıtı.

Zayi Ne Demek

Bir zayi kelimesi, günlük hayatta insanların az kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca dilimizde yer alan bir zayi kelimesi, yurttaşların gerek günlük hayat gerekse sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre çeşitli anlamları olan bir zayi kelimesi, Türkçe’de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılmaktadır.

Bu noktada, zayi kelimesi ne demek? TDK’ye göre anlamı nedir? Gibi sorularının yanıtlarını arayanlar yazımızda sorularının cevaplarını bulacaklar. Peki, zayi kelimesinin kökeni ne? Zayi kelimesinin kaç anlamı var? TDK’ye göre anlamı nedir? İşte, merak edilenler.

Zayi Ne Demek?

Zayi kelimesi elden çıkmış, yok olmuş anlamı taşıdığı bilinmektedir. Hukuki bir terim olarak genellikle saklanması zorunlu olan belgelerin yitirilmesini ifade etmek için kullanılır. Resmi senet gibi kıymetli bir evrakın zarar görmesi, kaybolması ya da yırtılması gibi durumlarda zayi olma durumu ortaya çıkmaktadır.

Bu gibi hallerde belgeye dayalı olarak hakkın kaybedilmesini engellemek için Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, zayi evrakın iptaline karar verilebilir. Kanunun 651. maddesine göre bir kıymetli evrak zayi olursa, hak sahibinin talebi üzerine evrakın iptali için de dava hakkı bulunmaktadır.

Mahkeme evrakın zayi olduğuna karar verirse, hak sahibi evrak olmaksızın haklarını tekrar alabilir ya da yeni evrak düzenleyebilir. Kanunun ilgi maddeleri istisna olmak üzere evrakın iptal şekilleri ve hükümlerine ilişkin farklı kıymetli evrak türlerine dair özel hükümler saklı olmaktadır.

İktisap Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*