Kiriş Nedir? İnşaattaki Kiriş Örnekleri

Kiriş Nedir? Kiriş, dik kuvvetlerin etkisi altında bulunan; döşemeden gelen yükleri düşey taşıyıcılara aktaran, eğilmeye dayanıklı taşıyıcı sistem ögesi olarak bilinmektedir.

Kiriş Nedir

İnşaat yapımında farklı kiriş tipleri tercih edilmektedir. Bunlar düşey yüklere, kayma kuvvetlerine ve bükülme momentlerine dayanabilen yatay, taşıyıcı elemanlardır. Kirişler, uzunlukları boyunca uç noktalarına getirdikleri yükleri duvarlara, sütunlara, temeller gibi taşıyıcı sisteme aktarmaktadır. Kiriş Nedir?

Betonarme Kiriş Çeşitleri

  • Basit kirişler: Kâgir yığma yapılarda iki ucu serbest şekilde mesnetlere oturan kiriş çeşitleridir. Bu tür kirişler mesnetlere en 20 cm oturmalıdır.
  • Devamlı kirişler: Yapılarda üç veya daha fazla mesnet üzerine oturtularak, iki veya daha fazla açıklıkla yapılan kirişlerdir. Bu tür kirişler, mütemadi kiriş olarak da bilinir.
  • Tablalı kiriş: Yapılarda döşeme altlarına konan ve döşeme ile birlikte dökülen kirişlere denir. Kirişin basınca çalışan alanını genişletmek için döşemenin bir kısmı kiriş ile birlikte çalıştırılır. Tablalı kirişler döşeme kenarında tertiplenir.
  • Konsol kirişler: Bir ucu gömülü diğer ucu mesnetsiz olan betonarme kirişlerdir. Bu tür kirişler genellikle balkonlarda, betonarme merdivenlerde ve bina çıkmalarında uygulanır.
  • Ters kirişler: Yapılarda döşemenin yükünü taşıyan kirişin, döşemenin altından sarkmaması isteniyorsa, kiriş döşemenin üzerinde yapılır. Bu tip kirişlere ters kiriş denir.

Kolon Kiriş Sistemi Nedir?

Depremden en fazla zarar gören alanlar kolon kiriş sistemidir. Deprem etkisinde birleşim bölgesinin iki tarafındaki eğilme momentinin farklı durumda olmasından dolayı kiriş kesitinde farklı gerilmeler oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda donatının birleşim bölgesinden ayrılmasına yol açmaktadır.

Hasarın daha da fazla olduğu durumlarda kiriş kolon birleşim bölgesi, çelik lamalar yapıştırılarak ve sarılarak tekrardan kullanılabilir hale getirilir ve güçlendirilir.

Yatay Mimari Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*