Gaiplik Nedir?

Gaiplik Nedir? Gaiplik kararı, ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ya da kendisinden uzun bir süre haber alınamamış ve ölme olasılığı yüksek olan kişilerin, mahkeme kararı ile hukuki olarak kişiliğine son verilmesi işlemine denmektedir.

Gaiplik Nedir

Gaipliğe kendiliğinden karar verilme durumu yoktur. Ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişinin, kaybolmasından itibaren 1 yıl geçtikten sonra ilgililer mahkemeye başvurarak bu durumu onaylar. Uzun zamandan beri haber alınamayan hallerde son haber alma tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra ilgililer mahkemeye başvuru yapılabilir.

Türkiye’deki son yerleşim yeri sulh mahkemesinde görülen çekişmesiz yargı işlemdir. 6 ay arayla iki kez ilan verilmeden gaiplik kararı verilmez. Geriye dönük verilen bir karardır. Yani kişinin kaybolduğu günden itibaren hüküm ve sonuçlarını doğurmaktadır.

Gaiplik Davası Gaiplik Nedir?

  • (6100 S. K. m. 383, 384). Ancak gaiplik kararı verilmesinde, dava kişinin Türkiye’deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye’de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesinde görülür. (4721 S. K. m. 32) (Görevli mahkeme konusunda BKNZ. 2. HD. 2012/1798 E. 2013/3172 K.; 1. HD. 2012/12630 E. 2012/10410 K. ; 1. HD. 2012/15818 E. 2012/14215 K. ; 1. HD. 2012/13353 E. 2013/309 K.)
  • Gaiplik kararı, çekişmesiz yargı işidir. 
  • Eğer bu verilen ilandan, sonuç alınamazsa, mahkeme gaipliğe karar verir ve ölüme bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılır. 
  • Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırır. Bu süre, ilk ilânın yapıldığı günden başlayarak en az altı aydır. 
  • Gaipliğine karar verilecek kişi, ilân süresi dolmadan ortaya çıkar veya kendisinden haber alınırsa ya da öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik istemi düşer.

Gaiplik Kararında Miras

Mahkeme ilanından kişiye dair haber alınamaması durumunda gaipliğine karar verilir. Gaiplik kararı ile ölümle meydana gelen haklar kullanılabilir. Gaiplik kararıyla ölümle gerçekleşen haklara dair hükümler, ölüm tehlikesine bağlı kayıp ya da haber alınan son tarihten itibaren işletilir.

Gaiplik kararı verilmiş bir kişinin yasal mirasçıları ya da mirastan hak iddia eden kişiler, üstün hak sahipleri ya da gaibin ortaya çıkması durumunda edindikleri mal ya da hakları geri vereceklerine dair güvence göstermeleri gerekmektedir. Ölüm tehlikesi içinde kayıplarda 5 yıl, haber alınama halinde ise 15 yıl ve her durumda gaibin 100 yaşına gelmesine kadar olan süre için mirasçılar tarafından güvence verilmesi gerekmektedir.

Ölçek Nedir? 1/5.000 Ve 1/1.000 Ölçekli Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*