Yatay Mimari Ne Demek?

Yatay Mimari Ne Demek? Yatay mimari, yapı şirketleri veya bireysel kişiler tarafından yapımı için girişimde bulunan konutun müstakil ev tarzında yapılması olarak tanımlanmaktadır. 1 ila 2 katlı konutlar oluşturularak, her bir ailenin kendine ait olan konut ve bahçesi ile yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor.

Yatay Mimari Ne Demek

Yatay mimari faaliyetleriyle şehrin görünümündeki pürüzler olarak tanımlanan aşırı yüksek binalar ve az katlı yapıların seviyeleri birbirine eşitlenmeye çalışılmaktadır.

Apartmanlarda bulunan onlarca farklı dairenin olmaması ve her bir ailenin birbirine denk seviyelerde yaşaması hedeflenmektedir. Bir bölgede konutlar 2 ila 3 katlı olacak şekilde bir karar çıkarıldığı takdirde, yan sokağa 25 katlı bir binanın yapılmasına izin verilmediği durumlarda yatay mimari sistemi kullanmak daha doğrudur. Bu sayede hem bölgeler arasında fark bulunmaması hem de şehrin siluetinin bozulmaması sağlanmaktadır.

Yatay Mimari Anlayışı Nedir? Yatay Mimari Ne Demek?

Yatay mimari anlayışı dikey mimarinin tercih edilmesi nedeniyle yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırmak amacı ile ortaya çıkmıştır. Ancak zaten bu mimari anlayış geçmiş dönemde insanların tek katlı ve geniş evlerde yaşadıkları anlayışla aynıdır. Bu nedenle bu mimariye geçilmesi durumunda insanların uyum sorunu da yaşamayacakları bilinmekteydi.

Ancak bu mimarinin uygulanabilmesi için geniş alanlara ihtiyaç duyulması bu yöndeki çalışmaların aksamasına neden olmuştur. Örneğin İstanbul gibi arazi sorunu olan büyük bir kente yatay mimariye sahip konutların inşa edilebilmesi için geniş arazilerin olması şarttır. Bu nedenle yatay mimariler genellikle şehir merkezlerine uzak yapılmaktadır.

Yatay Mimarinin Avantajları

Yatay mimari tercih edildiği durumlarda özellikle şehrin belirli bölgelerinde inanılmaz kat farkları ortadan kalkmaktadır. İki ila beş kat arasında değişiklik gösteren düşük kat sayısına sahip binaların çok sayıda yapılması düzeni sağlamaktadır.

20 katlı bir binada yaşayan insan sayısı 200 oluyorsa, aynı metrekarenin bir konut için verilmesi halinde 10–50 kişi arasında insanın yaşamını sürdürmesi sağlanabilecektir. Yatay mimarinin tercih edilmesi halinde insanlara konutun iç metrekaresi açısından daha büyük bir alan oluşmaktadır. Komşulukların hatırlanması, mahalle kültürünün gelişmesi, insanların sosyalleşmesi gibi faaliyetler yatay mimari ile yeniden oluşması mümkündür.

Yatay Mimarinin Dezavantajları

İstanbul gibi bir şehirde özellikle bungalov tipi yapıların oluşturulması halinde milyonlarca kişinin şehir sınırları içerisinde arazi problemleri oluşacağı bilinmektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi, arazinin başarılı bir şekilde kullanılabilmesi, alandan tasarruf edilebilmesi için dikey mimari tercih edilmektedir.

Bir ailenin kapladığı alanın 150 metrekare olması ile 20 ailenin kapladığı alanın 150 metrekare olması mümkündür. Klasik bir konutun çok sayıda olacak şekilde üst üste yerleştirilmesi, yerden tasarruf edilmesini sağlamaktadır. Bu durum inşaat faaliyetlerinde masrafları minimuma indirdiği gibi, çok daha fazla insanın kendi konutlarının boyutları küçülmeden aynı alanı kaplamasına olanak sağlamaktadır. Bu nedenle şehir merkezinde dikey mimariler tercih edilmektedir.

Tapu Kadastro Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*