Vasiyetnamenin Tenfizi Nedir? Davası Nasıl Açılır?

Vasiyetnamenin Tenfizi Nedir? Davası Nasıl Açılır? Vasiyetname kişilerin ölümlerinin ardından kişisel servetleri üzerinde hüküm ifade etmek üzere yaptıkları tasarrufi işlemlerdir. Kişi yapacağı vasiyetname ile malının ne şekilde kullanılması gerektiği, kime ait olması gerektiğine dair hazırlanan yazıdır.

Bu hali ile vasiye ölüme bağlı tasarruflardandır. Ölüme bağlı tasarruf iki şekilde yapılabilir. Biri vasiyet, diğeri miras sözleşmesidir.(MK.514).

Her irade beyanının kanuna, ahlaka ve adaba aykırı olmaması gerekir. Vasiyetname ile de kanuna, ahlaka ve adaba aykırı hususlar düzenlenemez.

Vasiyetnamenin Tenfizi

Vasiyetname Nasıl Açılır?

Vasiyetname açılması için öncelikle Sulh Hukuk Hakimliği’ne başvuru yapılmalıdır. Ayrıca vasiyetname resmi şekilde düzenlenmişse vasiyetnamenin yapıldığı Noterlik, Nüfus Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Vasiyetnameyi düzenleyen kişinin Nüfus kaydına şerh konulmasını sağlar. Bu noktada adli makamlara bildirimi Nüfus Müdürlüğü yaptığı bilinmektedir. Önce Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır daha sonra Savcılık tarafından da Sulh Hukuk Hâkimliğine bildiri yapılmaktadır.

Her türlü vasiyetnamenin Sulh Hukuk Hâkimliğine bildirimi yapıldıktan sonra mahkeme bütün mirasçıları çağırır ve vasiyetnameyi okur.

Vasiyetnamedeki mirasçılar payları üzerindeki tasarruflarını vasiyetnamenin tenfizi şeklinde yapmaları mümkün değildir. Zira mirasçılara veraset ilamı olan mirasçılık belgesi verilir.

Vasiyetnamenin Tenfizi Davası Kime Karşı Açılır?

Vasiyetnamenin tenfizi davası miras bırakanın tüm yasal ve atanmış mirasçılarına karşı hazırlanan davadır. Davanın tüm mirasçılara açılmaması davanın bozulma sebebidir. Bu sebeple davanın taraf teşkilinin sağlanması önemli bir husustur. Dava görülmeye başlanmadan önce mahkeme miras bırakanın tüm mirasçılarının tespit etmeli ve tüm mirasçılara tebligat göndermelidir. Mirasçılara ilişkin adres araştırması yapılmasına rağmen adres bilgisine ulaşılamazsa dava mahkeme tarafından ilan edilir. Buna karşılık miras bırakan vasiyetinde bir vasiyeti yerine getirme görevlisi atadıysa bu dava doğrudan vasiyeti yerine getirme görevlisine karşı da açılabilir.

Vasiyetnamenin Tenfizi Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Vasiyetnamenin tenfizi davasının Asliye Hukuk Mahkemesi’nde işlemler sonucunda açılmaktadır. Vasiyetnamenin tenfizini isteyen vasiyet alacaklısı bu talebini içerir bir dilekçe ile miras bırakanın son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurması gerekmektedir.

Vasiyetnamenin Tenfizi Zamanaşımı Kaç Yıldır?

Türk Medeni Kanunu madde 602 gereğince; vasiyet alacaklısının vasiyeti tenfiz davası açma hakkı, lehine belirli bir mal vasiyet edildiğini öğrendiği tarihten ya da vasiyete göre bu mal kendisine daha geç bir tarihte devredilecekse bu tarihten itibaren 10 yıl içinde yapılmadığı süreçte zaman aşımına uğramaktadır.

Tenkis Ne Demek? Tenkis Davası Nasıl Açılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*