Stopaj Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır? Stopaj bir vergi ödeme şekli, işverenlerce gelir veya kurumlar vergisine tabi olan bir kazanca ait tutarın, iş yapana ödenmesi esnasında, yasa ile belirtilmiş olan oranlarca bu tutarın bir kısmının korunarak, iş yapan adına peşin olarak vergi dairesine yatırılması durumunda gerçekleşecek olan vergileme şekline denir.

Stopaj Nedir

Stopaj Vergisi Nedir?

Stopaj vergisi “Kaynağında kesilen vergi” olarak tanımlanan, gelir ve kurumlar vergisine tabi olan kazançlara ilişkin tutarın işi yapana ödenmesi esnasında kaynakta kesilen ve işi yapan adına vergi dairesine yatırılan vergiye stopaj vergisi denir.

Stopaj Vergisinin Amacı Nedir?

Stopaj vergisinin 2 amacı bulunmaktadır. Bunlar, vergi tahsilatını kolaylaştırmak ve küçük matrahların vergiden kaçırılmasını önleyebilmek.

Hangi Ödemelerden Stopaj Kesilir?

  • Personele yapılan ücret ödemesi
  • Gider pusulası
  • Serbest meslek ödemeleri
  • Kira ödemesi
  • Kar payları

Kira Stopajı Nedir?

Kira stopajı ise, işyeri şekilde kullanılmakta olan gayrimenkuller kiralanırken brüt kira bedeli üzerinden stopaj vergi kesintisi uygulanmaktadır. Bu durumda da kiracının brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödediği vergiye kira stopaj vergisi denir.

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira stopajı, brüt kira tutarının %20 ile çarpılması sonucunda hesaplanır. Şayet kira kontratı net kira üzerinden yapıldı ise stopajı net kira bedelini %25 ile çarparak hesaplamak gerekmektedir.

Kimler Kira Stopajı Vergisinden Muaftır?

Kira stopajı, Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi olan gelirlerin vergisinin ödenmesidir. 193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şu şekildedir:

  • Maaşlarını yurt dışından alan kişiler,
  • Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişiler,
  • Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan hizmetli ve memurlar.

Rant Nedir? Rant Sağlamak Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*