Kız Kulesi Nerede? Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Kız Kulesi Nerede? Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir? Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nda yer almaktadır. Üsküdar Salacak’ta bulunan Kız Kulesi, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. Kız kulesinin eski isimleri, Damalis ve Leandros  olarak bilinmektedir.

Kız Kulesi Nerede

Kız Kulesi, Antik çağda başlayan geçmişiyle, Eski Yunan`dan Bizans İmparatorluğu’na, Bizans`dan Osmanlıya, tüm tarihi dönemlerde var olarak günümüze kadar gelmiştir.

Tarihçilere göre, zamanında Asya kıyılarından bir toprak parçası yerinden koparak burada bir adacık oluşturmuş ve M.Ö. 340 yıllarında dönemin Atina komutanı Alkibiades’in emriyle, boğaz girişinde gemileri kontrol etmek ve vergi toplamak üzere burada bir kule inşa ettirilmiş.

M.Ö. 341 yılında da Yunan Komutan Chares tarafından karısı için burada mermer sütunlar üzerinde anıtsal bir mezar inşa ettirilmiştir.

1110’lu yıllarda Roma döneminde ise buradaki ilk büyük ve göze çarpan kule İmparator Manuel Comnenos tarafından inşa ettirilmiş.

1143 ve 1178 yıllarında ise yine İmparator Manuel tarafından şehri savunmak amacıyla birisi bu adacıkta, diğeri ise Topkapı Sarayı’nın plaj alanında olmak üzere iki kule inşa ettirilmiştir. Düşman gemilerinin Boğaz’a girmesini ve ticaret gemilerinin de vergi ödemeden geçmesini önlemek amacıyla bu iki kule arasına zincir çekilmiştir.

Bizans döneminde ise adacıktaki kulenin bazı kısımları yıkılmış ve tekrar onarılmıştır. Ayrıca burası İstanbul’un fethi esnasında Venedikliler tarafından şehri savunmak için üs olarak kullanılmıştır.

1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra ise Fatih Sultan Mehmed bura bulunan küçük kuleyi yıktırmış ve yerine taştan yapılmış ve içerisine top yerleştirilmiş yeni bir küçük kule inşa ettirmiştir.

1725 yılında şehrin tarafında bulunan kısımına camlı bir köşk ve üzerine de kurşunla kaplı olarak bir kubbe eklenmiştir. Kule kapısının üzerinde Sultan II: Mahmut’un tuğrasını taşıyan bir kitabenin yerleştirilmiştir. 1857 yılında kuleye tekrar Fener ilave edilerek 1920 yılında da fenerin lambası otomatik bir şekilde ışık sistemine dönüştürülmüştür. Burası ticari gemilerden vergi toplama, savunma, fener, 1830 yılında Kolera salgınında Karantina Hastanesi ve Radyo istasyonu olarak birçok amaca yönelik olarak kullanılmıştır. Ayrıca Kızkulesi Cumhuriyet’ten sonra da bir süre Deniz Feneri olarak kullanılmıştır.

Günümüzde ise Kız Kulesi gündüzleri müze, kafe ve restoran, akşamları da özel bir restoran olarak hizmet vermektedir.

Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir? Kız Kulesi Nerede?

Öncelikle Kız Kulesi’ne gidebilmek için İstanbul’un farklı noktalarından Üsküdar’a ulaşmanız yeterlidir.

Kız Kulesi’ne ulaşım da: Kabataş iskelesi ve Salacak’tan kalkan tekneleri kullanarak ulaşabilirsiniz.

Hidiv Kasrı Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*