Ev Sahibi Hakları Nelerdir?

Ev sahibi hakları ; Ev sahipleri ve kiracıların hakları yılda bir yenilenen sözleşmelerde belirtilir. Her iki taraf da kira kontratına yeni madde ekleme veya çıkarma isteğinde bulunabilirler.

Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan kontratların zamanı dolduğunda ev sahipleri kiracı değiştirme hakkına sahiptir. Ev sahibi kiracısını değiştirmek istiyorsa kontrat süresi bitiminden 1 ay önce ihtarname çekmek zorundadır. Ev sahibi kontratın dolma süresi öncesinde kiracısını evden çıkaramaz.

Kiracı kira bedelini geç ödenmesi durumu herhangi bir tazminata yol açmamaktadır. Geç ödenen kiralar sonrasında zam yapma, faizli ödeme talebinde bulunma gibi haklar ev sahiplerinde bulunmamaktadır.

Ev sahibi belli bir süre boyunca kirasını alamaz ya da kiracının ödemekle yükümlü olduğu diğer ödeneklerden payını alamazsa kontratı fesih etme hakkına sahiptir. Ev sahibi kira kontratının yenilenmesi durumunda yüzde on ile on beş arasında senelik zam yapabilir.

Ev Sahibi Hakları Nelerdir? hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Ev Sahibi Hakları

Ev Sahibi Hakları Nelerdir ?

Ev sahibi Hakları Borçlar Kanunu kapsamında yer almaktadır.

  • Ev sahibinin kiraya verdiği taşınmazı kiracının,  temiz ve kiraza uygun bir şekilde ev sahibinden teslim aldığı gibi geri vermek zorundadır. Aksi halde eve verilen zararlar depozitodan düşülür.
  • Kiracı kira borcunun süresi içerisinde kirayı ödemezse ev sahibi kiracısına 30 gün önceden ihtarname çekebilir. Bu ihtara rağmen kiracı kira bedelini ödemez ise kiracının evi boşaltması gerekmektedir.
  • Kanuna göre, kiracının kiralanan taşınmaza zarar vermemesi ve komşularına saygı göstermesi zorunlu hala getirilmiştir. Buna göre kiracı gürültü yapar, taşınmazı özensiz kullanır ve zarar verirse kiracının tahliyesi istenebilir.
  • Kiracı kira sözleşmesi sona erdiğinde taşınmazı nasıl aldıysa o şekilde teslim etmek zorundadır. Bunu yerine getirmeyen kiracı aleyhine tazminat davası açma hakkın ev sahiplerinde bulunmaktadır.

Kiracının Sahip Olduğu Yükümlülükler

  • Kira bedellerinin düzenli şekilde ödenmesi,
  • Kira kontratının kısmen yada tamamının değiştirilmesi sadece konut sahibinin yazılı izniyle mümkündür.
  • Kira kontratında belirli bir tarih yok ise ve evin bulunduğu bölge için herhangi bir uygulama yoksa, kira ödeme tarihleri her ayın sonuna kadar yapılabilir.
  • Kiracı, kiralanan konutun ödemesinden sorumlu olduğu için ödenmemesi durumunda ev sahibi tarafından sözleşmenin fesih hakkı bulunmaktadır.

Kiracı Hakları Nelerdir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*