Yerebatan Sarnıcı Nerede? Nasıl Gidilir?

Yerebatan Sarnıcı Nerede? Nasıl Gidilir? Yerebatan Sarnıcı Eski İstanbul’un Sultanahmet bölgesinde, Ayasofya’nın güneybatısında bulunmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı Nerede

Yerebatan Sarnıç, M.S. 532 yılında Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından inşa ettirilmiş. İstanbul’un tarihsel yapılarından birisi olan Yerebatan Sarnıcı Bizans döneminde halkın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırılmış ve suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar nedeniyle de halk arasında Yerebatan Sarayı olarak adlandırılmıştır. Sarnıcın su ihtiyacı karşılamak için Belgrad Ormanları içerisinde bulunan Eğrikapı’dan Taksim’e kadar uzanan 2 adet kemer ile sağlanmaya çalışılmıştır. Burada bulunan iki kemerden birinin uzunluğu 971 metre, diğerinin uzunluğu ise 116 metredir. 15. yüzyıla kadar sarnıç aktif bir şekilde kullanılmıştır. 1453 yılında İstanbul, Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girdikten sonra sarnıcın kullanım amacı değişmiştir.

Ayrıca Yerebatan Sarnıcı içerisinde bulunan Medusa Heykeli, Roma döneminin heykel sanatının önemli eserlerin birisidir. Burada bulanan Medusa başı, ilginç bir hikayeye sahiptir ve efsanesiyle ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Heykelin ne zaman sarnıca getirildiği bilinmiyor. Araştırmacılar bu heykelin salt sütun kaidesi yani bir sütunun kare biçiminde altlığı olarak kullanılması amacıyla getirildiğini düşünmektedirler.

Medusa Başı Efsanesi Nedir?

Medusa, Yunan mitolojisinde Gorgona yani korkunç dişi canavar olan üç kız kardeşten birisidir. Özel bir güce sahip olan Medusa kendisine bakanları taşa çevirmektedir. Eski dönemlerde korunması gereken yerlere Gorgona heykelleri konurdu. Yerebatan Sarnıcına da Medusa başı heykeli konulmasının nedeni de bu yüzdendir.

Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir? Yerebatan Sarnıcı Nerede?

Ümraniye’den Üsküdar-Çekmeköy metrosuna binerek Üsküdar son durakta ininiz. Buradan Marmaraya aktarma yaparak Sirkeci durağında indikten sonra Kabataş-Bağcılar tramvayına aktarma yapınız. Tramvay ile Sultanahmet durağında indiğinizde Yerebatan Sarnıcı’na ulaşabilirsiniz.

Otobüsle gidecekseniz: Sultanahmet’e giden herhangi bir otobüsle sarnıca kadar gelebilir veya Kapalı Çarşı’ya kadar otobüsle gelip oradan 10-15 dakika yürüyerek sarnıca ulaşabilirsiniz.

Taksim‘den gidecekseniz, füniküler ile Kabataş’a inip, Beşiktaş‘tan geliyorsanız otobüs ile veya yürüyerek Kabataş’a gelip, Kabataş‘tan da tramvay ile ulaşabilirsiniz.

Üsküdar veya Kadıköy‘den gidecekseniz, önce şehir hatları vapurları ile Eminönü‘ne gelip, Eminönü’nden de tramvay ile ulaşabilirsiniz.

Kız Kulesi Nerede? Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*