Tavzih Ne Demek?

Tavzih Ne Demek? Hayatımız içerisinde sıklıkla olmasa da karşımıza çıkan bir Tavzih kelimesini ilk kez duyanlar, bu kelimenin anlamını ve kökeninin hangi dile ait olduğunu hakkında araştırma yapmaktadır. Konuyla ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için Tavzih nedir? Ve ne anlama gelir? Sorularının yanıtına yazımızda bulabilirsiniz. Peki, Tavzih kelimesinin kökeni ne, Tavzih kelimesinin kaç anlamı var? İşte “TDK’ye göre Tavzih nedir?” sorusunun yanıtı.

Tavzih Ne Demek

Bir Tavzih kelimesi, günlük hayatta insanların az kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca dilimizde yer alan bir Tavzih kelimesi, yurttaşların gerek günlük hayat gerekse sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre çeşitli anlamları olan bir Tavzih kelimesi, Türkçe’de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılmaktadır.

Bu noktada, Tavzih kelimesi ne demek? TDK’ye göre anlamı nedir? Gibi sorularının yanıtlarını arayanlar yazımızda sorularının cevaplarını bulacaklar. Peki, Tavzih kelimesinin kökeni ne? Tavzih kelimesinin kaç anlamı var? TDK’ye göre anlamı nedir? İşte, merak edilenler.

Tavzih Ne Demek?

Bir durumun açıklanması ya da aydınlığa kavuşturmaya tavzih adı verilmiştir. Hukuki bir terim olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 304. maddesi ile belirlenmiştir. Bir hükümde yer alan yazı ve hesap hatalarının taraflardan birinin ya da mahkeme tarafından düzeltilmesi tashih olarak isimlendirilmiştir. Verilen hükmün yeteri kadar açık olmaması, uygulanmasında tereddüt teşkil etmesi ya da birbirine aksi durumlar içermesi durumunda taraflar kararın açıklanmasını yani tavzihini isteyebilir.

Tavzih talebi sonucunda, hükme ilişkin tarafların yüklendiği borçlar ya da tanınmış olan haklar üzerinde bir sınırlandırma, genişletme ya da değiştirme gibi değişiklikler uygulanmaz. Tavzih kural itibariyle yalnızca hüküm fıkrası hakkında geçerlidir. Temyiz ile incelenebilen bir konunun tavzih adıyla yeniden yargılama yapılması ve düzeltilmesi mümkün olmamaktadır. Tavzih kural itibariyle yalnızca hüküm fıkrası hakkında geçerlidir.

Tavzih Dilekçesi Nedir?

Tavzih, tarafların, taraf sayısı kadar dilekçe kopyası ile başvurmaları halinde ilgili mahkemeden talep edilmektedir. Mahkeme talebin haklı bulunması durumda HMK 304. maddeye göre işlem yapmaktadır.

Antre Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*