İkame Ne Demek?

İkame Ne Demek? Genellikle televizyon kanallarındaki tartışma programlarını izlerken veya internette bir makale ya da haber okurken karşılaştığımız bazı kelimelerin anlamları merak edilmektedir. İkame ne demek? Son dönemde karşımıza sıkça çıkan İkame ne anlama geliyor? Peki, İkame kelimesinin kökeni ne, İkame kelimesinin kaç anlamı bulunmakta? İşte TDK’ye göre İkame kelimenin anlamı ve kökeni hakkında detaylar.

İkame Ne Demek

İlk defa karşılaşılan ya da anlamı bilinmeyen kelimelerin TDK sözlüğündeki karşılığı araştırılmaya devam ediyor. Uzun yıllardan beri dilimizde yer alan ve günlük hayatın içerisinde oldukça fazla kullanılan kelimelerden bir tanesi olan İkame ne demek?

İkame kelimesi oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkması sebebi ile kelimenin anlamını ve kökenini bilmekte de fayda olacaktır. Peki, İkame kelimesinin TDK’ye göre doğru anlamı nedir, İkame kelimesinin kökeni ne, İkame kelimesinin kaç anlamı var? İşte örnek cümleler ile birlikte İkame kelimesine dair merak edilenler.

İkame Ne Demek?

Benzer amaçlar için kullanılabilen, birbirinin yerine geçebilen şeylere ikame adı verilmiştir. Başta ekonomi ve hukuk olmak üzere çeşitli bölümlerde kullanım alanına sahiptir.

İkame Etmek

Ekonomik bir terim olarak ikame etmek birbirinin yerine geçebilen malların telaffuzunda kullanılır. Aynı amaca hizmet eden benzer mallara ikame mallar adı verilmektedir.

İkame Etkisi

Bir malın fiyatının düşmesi ile tüketicinin benzer ürünler arasından fiyatı ucuzlayan malı tercih etmesine, bu yöndeki talep artışına ikame etkisi adı verilmiştir.

Miras Hukukunda İkame

Hukuk dilinde mirasçı atamak yerine kullanılan ikame, Türk Medeni Kanunu 521 ve 522 maddelerinde alelade, fevkalade ve inşai ikame olarak kullanılmaktadır. Medeni Kanuna göre bir kişi mirasçı olarak tayin ettiği kişinin, kendisinden evvel ölmesi ya da reddi miras yapması durumunda, mirasçının yerine geçmek üzere bir ya da birden fazla kişiyi yedek mirasçı olarak belirlemektedir.

Bu duruma alelade ikame yani yedek mirasçı atama denmektedir. Miras bırakan kişi, ölümüne bağlı olarak bir kişiyi yani ön mirasçıyı atayarak, mirasını art mirasçı adı verilen 3. bir kişiye devretmesi şartı ile mirasçı atayabilme hakkı da vardır.

Tavzih Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*