Kayyım Nedir? Kayyım Nasıl Olunur?

Kayyım Nedir? Kayyım veya kayyum hayatımız içerisinde sıklıkla olmasa da karşımıza çıkan bir kelimedir. İlk kez duyanlar, bu kelimenin anlamını ve kökeninin hangi dile ait olduğunu hakkında araştırma yapmaktadır.

Kayyım Nedir

Konuyla ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için Kayyım nedir? Ve ne anlama gelir? Sorularının yanıtına yazımızda bulabilirsiniz. Peki, Kayyım kelimesinin kökeni ne, Kayyım kelimesinin kaç anlamı var? İşte “TDK’ye göre Kayyım nedir?” sorusunun yanıtı.

Bir Kayyım kelimesi, günlük hayatta insanların az kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca dilimizde yer alan bir Kayyım kelimesi, yurttaşların gerek günlük hayat gerekse sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre çeşitli anlamları olan bir Kayyım kelimesi, Türkçe’de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılmaktadır.

Bu noktada, Kayyım kelimesi ne demek? TDK’ye göre anlamı nedir? Gibi sorularının yanıtlarını arayanlar yazımızda sorularının cevaplarını bulacaklar. Peki, Kayyım kelimesinin kökeni ne? Kayyım kelimesinin kaç anlamı var? TDK’ye göre anlamı nedir? İşte, merak edilenler.

Kayyım Nedir?

Kayyım nedir? Arapça kama (durmak) kökünden gelen Kayyım kelimesi aynı zamanda kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden geldiği bilinmektedir.

Kayyım olarak atanan kişi kamu görevlisi olarak görev yapmaktadır. Kayyım, genellikle ilgili yerleşim biriminin en yüksek mal memuru olarak bilinir. Bu nedenle genellikle illerde defterdar, ilçelerde ise mal müdürü kayyım görevlerini yapmaktadır. Kayyımlık ile ilgili şikâyet ve başvurular yer alıyor ise kayyım müdürlüklerine, yoksa mal müdürlüklerine veya defterdarlıklara bu başvurular yapılabilmektedir.

İş veya mal sahibinin rızasına bakılmaksızın, yasalarda belirtilen durumlarda tayin edilen kişi kayyımdır.

Kayyım Nasıl Olunur?


Hukuktaki ifade şekli ‘Kayyım’ olan ancak gündelik dilde kayyum olarak bilinen kayyım atamasını mahkemeler tarafından yapılmaktadır. Normalde her yargı çevresinde bağlı bulunan bir yargı komisyonu bulunur.

Bu komisyonda, bilirkişi ve kayyumlar listesi yer almaktadır. Mahkemeler veya sulh ceza hâkimlikleri de atayacakları kayyımları bu listeden seçme hakları vardır. Ancak bu zorunlu değildir. Hâkim re’sen de atama yapma hakkı bulunmaktadır. Kendisinin yaptığı araştırma veya savcılığın önerisi doğrultusunda kayyım ataması yapabilir.

İkame Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*