Reddi Miras Nedir? Miras, murisin yani mirası bırakan kişinin tüm varlıklarının yasal mirasçılarına geçme işlemidir. Murisin tüm mal varlığı kapsamında olan şeyler artı değerler olabileceği gibi eksi değerler de olabilmektedir. Yani mirasçılar murisin sadece mal varlıklarına değil borçlarından da mesuldürler. Bu durumda kanun mirasçılara, mirası kabul etmeme hakkı tanır. Mirası kabul etmeme yani reddi miras; miras bırakanın ölümü üzerine yasal veya atanmış mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi olarak tanımlanır. Reddi Miras Nedir?
Mirasın reddi ancak mirasın intikalinden sonra mümkündür. Mirasın reddi hakkına yasal ve atanmış mirasçılar sahiptir. Bunlara sağ kalan eş, miras bırakanın alt-üst soyu girmektedir. Yani miras bırakanın eşi, çocukları, torunları, anne ve babası ile birlikte kardeşleri ya da üst zümre adı verdiğimiz büyükanne ve büyükbaba girmektedir. Bu kişiler kanunen reddi miras talebinde bulunabilirler.
Mirasın Reddi Nasıl Yapılır?
Reddi miras işleminde ilk olarak Sulh mahkemesine başvurulması gerekir. Reddi miras işlemi için Sulh Mahkemesine başvurulduğunda ilk olarak Sulh hakimi ret beyanlarını mirasçılar adına tutanakla resmi hale getirir. Reddi miras için mirasçılara tanınan süre 3 ay ile sınırlıdır. Belirtilen 3 aylık süre içerisinde ret beyanında bulunulduysa, beyan mirasın bağlı olduğu Sulh mahkemesinin özel kütüğüne işlenir ve işleme koyulur. Özellikle talep edilmesi halinde reddi miras yapan kişinin kendisine de reddi miras yapıldığını gösteren bir belge verilebilir.
Reddi Miras Nedir? Mirasçı Mirası Geç Öğrenmişse Reddi Miras Yapabilir Mi?
Reddi mirasın kanuni süresi üç aydır. Ancak mirasçıları bu haklarını başka bir tarihte öğrenmişler ise mirasçılar bunu kanıtlamak şartıyla mahkemeden süre isteyebilir. Önemli sebeplerin varlığı halinde Sulh hâkimi yasal ve atanmış mirasçılara verilen ret süresini uzatabilir veya yeni bir süre verebilir. Bunun için taleple birlikte haklı bir sebep olması gerekir.
İntikal Nedir? Miras İntikali Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için lütfen tıklayınız.
Veraset ve İntikal Vergisi Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için lütfen tıklayınız.
İlk yorum yapan olun