İntikal Nedir? Miras İntikali Nasıl Yapılır?

İntikal Nedir? Miras İntikali Nasıl Yapılır? Miras intikalinin yapılması için hangi işlemler yapılır? Mirasın intikali için hangi evraklar gerekir? Gibi sorunların yanıtlarını bu yazımızda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

İntikal

İntikal Nedir?

İntikal; kelime anlamı başka bir yere geçme, geçiş anlamına gelmektedir. Tapuda intikal ise; tapu sicillerinde kayıtlı olan malların mal sahibinin ölümünden sonra mülkiyet haklarının mahkemece verilen veraset ilamından mirasçılara kanun çerçeve mirasçılara geçişini sağlamaktır.

Miras Hukuku’na göre bir kişinin vefatı ya da gaipliği durumunda malları, hakları ve borçlarından meydana gelen mirası mirasçılarına geçmektedir. Mirasçılık, miras bırakanın iradesi ya da kanundan kaynaklanmaktadır. Miras sahibinin kendi iradesi ile atadığı mirasçılara mansup mirasçı, kanun tarafından atanan mirasçılara ise kanuni mirasçı denir.

Miras intikalinin yapılması için hangi işlemler yapılır?

Miras intikali bedelsiz bir iktisap olarak geçmektedir. İntikal vergisi alanında işlem görür. Miras intikali için yapılması gereken tapu müdürlüklerine veraset name ile başvurmaktır.

İntikal vergisi ilişik kesme belgesi miras intikali için şart olan belgelerden biri olmamaktadır. Miras olan taşınmazın devri yapılacaksa o zaman üzerinde hak kurulabilmesi için ilişik kesme belgesinin vergi dairesinden alınması ve tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekir.

Mirasın intikali için hangi evraklar gerekir?

Miras intikali için ilk olarak kimlik belgenizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bir adet vesikalık fotoğrafınızı da beraberinde getirmeniz gerekmektedir. Eğer işleminizde temsil varsa temsil belgesi ve yetki belgesi, vasi kararı ile vekâletname de ihtiyaç olan belgeler listenizde olması gerekir. Veraset belgesi de unutmayalım. Bu belgeyi sulh hukuk mahkemesinden alabilirsiniz. Ya da noterden aslı veya onaylı örneğini bulabilirsiniz. İşleme konu olan taşınmanızın tapu senedi eğer varsa istenmektedir. DASK yani zorunlu deprem sigortası poliçesi de taşınmaza yaptırılması gerekmektedir. Bu sigorta vasıflı taşınmazlar için geçerlidir.

Noterden onaylanarak alınan ya da sul hukuk mahkemesinden istenen veraset belgesi ile birlikte yukarıda saydığımız belgeler tamamlanmalı ve tapu müdürlüğüne müracaat gerçekleştirilmelidir. Tapu müdürlüğüne varislerden biri ya da tümü başvurabilir. Sadece bir mirasçının başvuru yapması durumumda da işlem gerçekleştirilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*