Anadolu Hisarı Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi

Anadolu Hisarı Nerede? Nasıl Gidilir? Anadolu Hisarı (Güzelce Hisarı ), İstanbul’un Anadoluhisarı semtinde, Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü alanda yer almaktadır.

Anadolu Hisarı Nerede

Anadolu hisarı, 7.000 metrekarelik bir alan üzerine, Boğazın daraldığı noktası olan 660 metre mesafedeki bölgesine 1395 yılında, Yıldırım Beyazıt tarafından inşa emri verilmiştir. Karşı sahilde, İstanbul’un Avrupa kıyısında bulunan Rumeli Hisarı ise, 1451-1452 yılları arasında II. Mehmed tarafından, yabancı ülkelerin gemilerinin geçişlerini denetim altına almak amacıyla inşa ettirmiştir. Fatih Sultan Mehmed, Rumeli Hisarı’nı yaptırırken bu kaleye dış surlar ekletmiştir.

Anadolu Hisarı, iç ve dış kale ile bu kalelerin surlarından oluşmaktadır. İç kale, dikdörtgen biçimindeki dört katlı bir kule olarak tasarlanmıştır. İlk yapıldığında, bir giriş kapısı bulunmadığı için, kuleye iç kale surlarına uzanan bir asma köprüden girişi sağlanmaktaydı. Üst katlarına da içerideki ahşap merdivenlerle çıkış sağlanmaktadır.

Anadolu Hisarı, İstanbul’un fethinden sonra askeri önemini yitirmiş, çevresi zamanla bir yerleşim bölgesi haline gelmiştir. Bugün bazı bölümleri yıkık olan Anadolu Hisarı’nın ortasından yol geçmektedir.

Anadolu Hisarı Nerede? Nasıl Gidilir?

Boğaziçi Anadolu kıyısında yer alan Anadolu Hisarı, Üsküdar’a yaklaşık 10 km. mesafede sırasıyla KuzguncukBeylerbeyiÇengelköy ve Kandilli semtlerinden sonra yer almaktadır.

Anadolu Hisarı’na ulaşım için en hızlı yol deniz yolu olmaktadır.

Deniz yolu ile doğrudan Anadolu Hisarı’na gelmek için aşağıdaki şehir hatları vapur seferlerini kullanabilirsiniz.

  • Çengelköy – İstinye hattı (Çengelköy – Arnavutköy – Bebek – Kandilli – Anadolu Hisarı – Kanlıca – Emirgan – İstinye)
  • Anadolu Kavağı – Üsküdar hattı (Anadolu Kavağı – Beykoz – Çubuklu – Kanlıca – Anadolu Hisarı – Çengelköy – Beylerbeyi – Üsküdar)
  • Boğaz hattı

Diğer alternatifler ise;

Eminönü, Kabataş veya Beşiktaş’tan Üsküdar’a şehir hatları vapurlarıyla geçmek (Beşiktaş-Üsküdar arası çalışan tekneler de kullanılabilir),

Sonrasında ise Beykoz istikametine giden herhangi bir dolmuş veya İETT otobüsüne kullanarak Anadolu Hisarı’na ulaşım sağlamanız mümkün.

Rahmi Koç Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*