Bulon Ne Demek? Bulon Boyutları

Bulon Ne Demek? Bulon, silindirik gövdeli, altı köşeli bir geometriye sahip başlıklı, ucunda spiral diş açılmış kısmı bulunan bir çelik birleşim materyali olarak bilinmektedir. Deliğine yerleştirildikten sonra diş açılmış ucu altına pul (rondela) yerleştirilir ve somunu takılarak sıkıştırma işlemi gerçekleştirilir.

Bulon Ne Demek

Bulon Ne Demek? Bulonlu Birleşimler


Çelik yapı elemanlarının fabrikada sürekli profesyonel denetim altında yapılan kaynak işlemi, bulonlu birleşimlere göre kullanılacak malzeme miktarının %10′a kadar azalmasına olanak sağlamaktadır.

Ancak kaynaklı birleşimler yerine bulonlu birleşimlerin tercih edilmesi durumunda:

Kaynak işleminde kalifiye eleman gerektirmesi,

Yatay ve dikey olarak kaynak yapım zorlukları,

Soğuk havalarda kaynağın çatlama ihtimali,

Sahada yeterince kontrol edilememesi gibi problemli nedeniyle montaj gerekliliği veya kolaylığı için yapılanlar dışında taşıyıcı kaynakların şantiyede yapımı doğru olmamaktadır.

Yetersiz veya kötü şantiye koşullarında yapılacak hatalı kaynağın tehlikeli sonuçlara yol açabileceği tasarım ve üretim sürecinde düşünülmelidir. 

Bulon Ne Demek

Bulonlu birleşimlerin Özellikleri


-Elektrik veya jeneratöre gereksinim duyulmaması,

-Montajın zor hava koşullarında bile kolaylıkla yapılabilmesi ve

-İşçilik hatalarını en aza indirmesi nedeniyle tercih edilebilirliği artmaktadır.

Yüksek Mukavemetli Bulonlar

Bulonlar en çok kullanılan çözülebilen bağlama elemanları olarak bilinir. Üretim malzemesi olarak yüksek mukavemet değerine sahip çelik malzeme kullanılan bulonlara HV bulonları ismi (Yüksek mukavemetli çelik) verilmiştir. Yüksek dayanımlı bulonlar basit sıkma yönteminin uygulandığı ezilme etkili birleşimlerde kullanılabileceği söylenmektedir. Yönetmelikte, belirtilen durumlarda, ön çekme verilen yüksek dayanımlı bulonların kullanılmasının sağlanacağı ibaresi vardır. Sadece çekme kuvveti veya çekme ile kesme kuvvetlerinin ortak etkisi altındaki birleşimler ve titreşimle gevşeme ihtimali olan tasarımlarda bu durum sağlanabilmektedir.

Ankraj bulonlarının esas amacı çekme kuvvetlerini temele aktarmaktır. Bu kuvvetler çekme kuvveti veya eğilme momentinin bir bileşeni olarak kolonun bir tarafında oluşan çekme kuvvetleri olarak bilinir. En çok kullanılan bulon tipleri ekonomik olmalarından dolayı yerinde döküm başlıklı ve kancalı ankraj bulonları olarak piyasada oldukça rastlanmaktadır. Çok pahalı olması sebebiyle beton temele gömülmüş kirişlere sabitleme, sadece büyük eğilme momenti ile yüklenen kolon tabanları için kullanıldığını söylemek yanlış olmaz.

Merdiven Korkuluğu Modelleri 2021 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*