Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm, şehrin büyük bir kısmının proje kapsamı içerisinde sistematik bir şekilde, sağlıksız kent dokularının iyileştirilmesi sürecinde. Kentsel sorunların çözümünde ekonomik, toplumsal, mekânsal olarak içinde bulunduğu koşulları dikkate alan kapsamlı bir projelendirme süreci olarak nitelendirilebilir.

Kentsel Dönüşüm Nedir

Ülkemiz başta deprem olmak üzere birçok afetlerin riski altında yer almaktadır. Mevcut yapıların büyük bir kısmının yaşanması olası doğal afetlere karşı dayanıklı olmadığı ve orta şiddetteki bir depremde dahi ağır derecede hasar görüp yıkılmışlardır. Yaşanan depremden sonra on binlerce insanın ölümüne ve çok yüksek mali kayıplara sebebiyet veren acı gerçekler ortaya çıkmıştır.

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel Dönüşüm ile birlikte yaşadığımız şehri daha modern, sağlıklı, huzurlu, güvenli, kültürüne ve tarihi dokusuna da özen gösteren. Sosyal yaşam donatılarının öne çıkmasına olanak sağlayan  bir alan olarak dönüşümü sağlamaktadır.

Ülkemizde son dönemlerde neredeyse herkesin yakından ilgilendiği konulardan olan apartman ve site yönetimi toplantılarının ilk gündem maddesi kentsel dönüşüm. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 16/5/2012 tarihinde yürürlüğe koyduğu kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı  “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” yasasıdır.

Kentsel Dönüşümün Amacı Nedir?

Kentsel dönüşümün amaçları arasında, riskli alanlar arasında yer almakta olan binalar veya riskli alanda bulunmayan riskli yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreç içerisinde de hak sahiplerine birtakım yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar kapsamında arasında kira yardımı ve kredi desteği de bulunmaktadır.

Kentsel dönüşümün başka boyutu da çarpık kentleşmenin olumsuz etkilerini azaltılarak modern,  refah seviyesi yüksek, tarihi ve doğal dokusuna zarar vermeden bu dokuyu muhafaza edilmiş marka şehirler oluşturmaktır.

Kentsel dönüşüm amaçları arasında yer alan riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması yanında, bu yapıların yanında yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir.

634 Sayılı Kat Mülkiyet Kanunu hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*