Kiracı Varken Evin Gösterilmesi

Kiracı Varken Evin Gösterilmesi ; Ev sahibi, kıracı ile yapılan kira kontratının süresinin bitmesini beklemeden evi başkasına satabilmektedir. Yani evde kiracı varken evin satışı gerçekleşebilmektedir. Bu süreçte ev sahibi evi almak isteyen adaylara ya da kontrat bittikten sonra yeni kiracı adaylarına evi göstermek istiyor olabilir. Peki, bu durumda kiracının evi göstermeme hakkı var mıdır? Yani ev sahibi evi yeni bir kiracı adayına ya da evi satın almak isteyen birine evi göstermek istediği zaman kiracının evi göstermeme hakkı var mıdır? Kiracı Varken Evin Gösterilmesi ,Bu yazımızda bu soruların cevabını detaylı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.

Kiracı Varken Evin Gösterilmesi

Kiracısı Olan Ev Gösterilir Mi?

Borçlar Kanunu ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkileri düzenlemektedir. Bu kanundaki düzenlemeler, ev sahibi ile kiracının hangi haklara sahip olduğunu açıkça belli eder.  Bu yasanın ilgi maddesinde ev sahibinin evi yeni bir kiracı adayına ya da evi satın almak isteyen kişiye göstermek istemesi durumunda kiracının ne yapması gerektiği ve hangi hakka sahip olduğu şöyle açıklanmaktadır:

MADDE 319- Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.

Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının müsait olduğu zamanlar çerçevesinde gayrimenkul gösterilmelidir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kiracının Sahip Olduğu Yükümlülükler

Kira bedellerinin düzenli şekilde ödenmesi,

Kira kontratının kısmen yada tamamının değiştirilmesi sadece konut sahibinin yazılı izniyle mümkündür.

Kira kontratında belirli bir tarih yok ise ve evin bulunduğu bölge için herhangi bir uygulama yoksa, kira ödeme tarihleri her ayın sonuna kadar yapılabilir.

Kiracı, kiralanan konutun ödemesinden sorumlu olduğu için ödenmemesi durumunda ev sahibi tarafından sözleşmenin fesih hakkı bulunmaktadır.

Kira Sözleşmesi Doldurulurken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

– Kiraya verenin ev sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da vekâleti görerek sözleşmesi imzalayın.

– Kontrata mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri kontrol edin ve yazın.

– Kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurmayı unutmayınız.

– Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. T.C. kimlik bilgilerinin doğru yazıldığından emin olun ve kontrol edin

– Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de eklemeyi unutmayın. Kira tarihi belirlenmez ise kiracı kira bedelini ay sonuna kadar istediği tarihte öder.

– Kira sözleşmesinde bulunan tarihlerin doğru olmasına dikkat edin.

– Eğer depozito verdiyseniz hangi tarihte ne kadar verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını belirlemekte fayda vardır.

– Kira Sözleşmesine, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve ne şekilde yatırılacağını detaylı olarak yazmanı gerekmektedir.

– Kira sözleşmesinde depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği hangi şartlarda kesim yapılacağı yazılmalıdır.

– Kira bedeli havale veya eft olarak gönderilecekse “2020 yılı Şubat ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama ekleyin.

Sözleşmesin bundan sonraki kısmı yasal hükümlerle doludur. Bu kısmı okuduktan sonra imzalayabilirsiniz.

Kiracı Hakları Nelerdir? hakkında detaylı bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*