Tapuda Yevmiye Kaydı Ne Demek? Tapuda Yevmiye Numarası Nasıl Verilir?

Tapuda yevmiye kaydı nedir? Tapu sicili ile ilgili tapu sicil müdürlüğünde yapılan her işlem tapu sicili kurallarına göre kayıt altına alınır. Tarih ve sıra numarasına göre kaydedilen bu deftere ise yevmiye defteri denilir. Yevmiye defterinde, tapu sicil müdürlüğünde yapılan işlemlerle beraber ret edilmiş taleplerde de kayıt altına alınır. Bütün bu işlemler tarih ve sıra numarası ile kaydedilmektedir. Bu tarihi ise yevmiye tarihi, numaraya ise yevmiye numarası denilmektedir. Kısacası yevmiye numarası sıralama numarasıdır.

Tapu Yevmiye Kaydı

Tapuda Yevmiye Numarası Nasıl Verilir?

Yevmiye numarası ise sıralama belirlemek içindir. Daha doğrusu hak sahipliğinin kime ait olduğunu belirlemek içindir. Eğer bir taşınmaz mülke haciz, ipotek gibi işlemler uygulanması gerekli ise hangisinin yevmiye numarası önce geliyorsa ilk onun işlemi yapılmaktadır. İpotek yevmiye numarasına göre önce gelmeli ise mülke ipotek getirilmelidir. Yevmiye numarası sıralamayı kolaylaştırmaktadır. Yani yevmiye numarası bir nevi hak önceliği vermektedir ve sıralamayı belirlemek içindir.

Şerh Nedir? Tapu Şerhi Nasıl Kaldırılır? hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Mevzuatta Tapuda Yevmiye Kaydı

Yevmiye defterine kayıt MADDE 23

(1) Yevmiye defterine, tapu sicili üzerinde işlem yapılmasını gerektiren veya reddedilen istemler kaydedilir. Tapu sicili üzerinde kayıtlı hakların birbirlerine üstünlüğü, bu deftere yazım tarih ve sıra numarasına göre belirlenir.

(2) Müdürlüğe gelen istemler;

a) Sözleşme düzenlenmesi gereken işlemlerde usulüne uygun resmî senet düzenlenerek taraflarca imzalanmasından,

b) Sözleşme düzenlenmesi gerekmeyen işlemlerde istem belgesinin imzalanmasından,

c) Resmî kurumlara ait yazıların alınmasından sonra yevmiye defterine kaydedilir.

(3) Yevmiye defterine; işlemin yevmiye numarası, saat ve dakikası, istemde bulunanın adı ve soyadı, istemin niteliği, isteme konu taşınmazın köy veya mahalle adı, cilt ve sayfa numaraları ile işlemi hazırlayan, kontrol eden ve onaylayanın adı ve soyadı yazılır.

(4) Yevmiye defteri müdür tarafından her iş günü tarih atılarak açılır ve iş günü sonunda kapatılarak imzalanır. Yevmiye defteri işlem olmadığı günlerde açılıp kapatılmaz.

(5) Yevmiye defterine her sene başında, birden başlayan sıra numarası verilir.

(6) Müdür, müdürlük dışına çıkarken veya izin ve rapor gibi nedenlerle görevinden ayrılırken yetki verdiği memuru yevmiye defterine yazar ve imza eder. Müdür göreve dönünce, göreve başladığını yine yevmiye defterine yazar ve imza eder.

Tapu Yevmiye Kaydı Mevzuatı hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*