Şerh Nedir? Tapu Şerhi Nasıl Kaldırılır?

Şerh Nedir?

Şerh Nedir? Şerh, kelimesinin kelime anlamı açmak ve ayırmak gibi anlamlara karşılık gelmektedir. Bir şeye şerh koymak sözü de o şey hakkında açıklama yapmak anlamına karşılık gelmektedir.

Şerh nedir

Tapuya Şerh Yoymak nedir?

Bir gayrimenkulün tapu sicilinde bulunan şerh, mal sahibinin kanun ile kazanılmış haklarıyla ilgili olarak sınırlandırmaya ya da engellemeye yönelik şerhler sütununda gösterilir. Bu şerhler şüfa hakkı, vefa hakkı ya da aile konutuna şerh koymak şeklinde kişilere karşı koyulabilir. Tapuya şerh edilebilecek haklar kira sözleşmesi, satış vaadi sözleşmesi, kar karşılığı inşaat sözleşmesi, şüfa sözleşmesi, alım hakkı sözleşmesi, vefa hakkı sözleşmesi ve bağışlayana dönmek koşulu ile bağış hakkı birkaç haklardan bazılarıdır.

Tapu Sicilinde şerh mevzuatı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Tapuda Geçici Şerh Nedir?

Tapuda yapılan geçici şerh işlemi, tapu sicilinin şerhler sütununa geçici olarak yapılan işlemlerdir. Bir gayrimenkulün üzerinde kişilerin ayni hakları iddiada durumunda, bu kişilere iddia ettikleri haklarını ispat etmeleri ve bu süre zarfında mal sahibinin tasarrufunu sınırlandırmak amacıyla geçici şerh uygulanmaktadır. Geçici şerh ispat için konulabileceği gibi, eksik belgele olması halinde belge tamamlanma süresi içinde de konulabilir.

Tapu Şerhi Nasıl Kaldırılır?

Bir gayrimenkulün tapusu üzerine şerh konulması halinde taşınmaz mal sahibinin bazı hakları kısıtlanmaktadır. Şerh koymak için Tapu Müdürlüğüne gerekli belgeler ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

Tapuya konuşan şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kimselerin hepsinin onay vermesi gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç çıkacak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemiyor. Bu yol ile konulan şerhler için, taraflardan biri şerhin kaldırılması için dava açabilmektedir. Bu işlemlerin doğru yapılması sonucunda tapu sicilindeki şerhler kaldırılır.

Haciz Nedir? Hacizli ev nasıl alınır hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

1 Comment

  1. Slm ben dogdugumda dedem tarlasinin yarisini uzerime yapmis yillar sonra ortaya cikti yasim 45 bu tarlayi benden almaya calisiyorlar tarla uzerinde 25 yil satilamaz serhi var bu serhin ne zaman konuldugunu nasil kaldirilacagini ogrenmek istiyorum birde bu tarlayi ortaklarim olan mirascilar benden alabilirmi

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*