İstinaftan Feragat Ne Demek?

İstinaftan Feragat Ne Demek? İlk derece olarak bilinen mahkemeden çıkan kararların üst merci tarafından incelenmesi konusu İstinaf Mahkemesi tarafından yapılmaktadır.

İstinaftan Feragat

Türk Hukuku’nda yargılama süreçleri belirli bir düzen ile sürmektedir. Verilen kararlara itiraz edilme hakkı bulunmaktadır. Belirlenen süreler içerisinde üst kanun yollarına başvurulma hakkı bulunur. İstinaf Mahkemesi’nde amaç, verilen kararların hukuka uygunluğunu kontrol etmek adına yapılmaktadır. İstinaf Mahkemesi tarafından verilen istinaftan feragat kararların incelenmesi sonucu ise yetkili üst merci Yargıtay’dır. Yapılan işlem ise temyiz işlemidir.

İstinaftan Nasıl Feragat Edilir?

Bireyler mahkemelerden çıkan kararların neticesinde bir üst mahkemeye başvurabilirler. Bu durumda belirli sürelerde verilen karara İstinaf Mahkemesi’nde kararın incelenmesi istenebilir. Bu kullanılması zorunlu bir hak değildir. Kişinin istinafa başvurma hakkından feragat ettiğini bildirmesi önemlidir. Bu yazılı beyan ile yapılmalıdır.

İstinaf Başvurusundan Vazgeçme

İstinaf Yoluna Başvurma Hakkından Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi işlemidir.

Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuca bağlanır. İrade bozukluğu hallerinde, feragat ve kabulün iptali talep edilebilir. Taraflar, ilamın kendilerine tebliğinden önce, istinaf yoluna başvurma hakkından feragat edemez.

İstinaf Yoluna Başvuru hakkından vazgeçilmesi halinde, dava dosyası istinaf mahkemesine gönderilmez. Feragat edilen davaya bakan mahkeme başvurunun reddine karar verilir.

Eğer dava dosyası İstinaf mahkemesine gönderilmiş ve henüz karar verilmemiş ise feragat sebebiyle reddi yapılır.

İstinaftan Feragat Dilekçe Örneği

……………. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DOSYA NO:

DAVACI      :

VEKİLİ       :

DAVALI      :

VEKİLİ        :

KONU            : İstinaf yoluna başvurmaktan feragat ettiğimize dair beyanlarımızı içeren dilekçemizdir.

AÇIKLAMALAR          

1-Sayın mahkemenizde 20../….. Esas numarası ile yapılan yargılama sonucunda ../../…. tarihinde dosyada davamızın kabulüne karar verilmiştir.

2- Sayın mahkemenizce tesis edilen bu karar karşı istinaf yoluna başvurma hakkımızdan ve istinaf yoluna başvurma sürelerinden açıkça feragat ediyoruz. 

3- Mahkemenizin kararına karşı davalı tarafından istinaf yoluna başvurulmadığından ve tarafımızca da istinaf yoluna başvurmaktan feragat edildiğinden gerekçeli kararın kesinleşme şerhine havi bir suretinin tarafımıza verilmesini talep ediyoruz. 

SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda kısaca açıkladığımız nedenlerle davalı tarafça istinaf yoluna başvurulmayan dosyada istinaf yoluna başvurma hakkımızdan feragat ettiğimizden karar kesinleşmiştir. Gerekçeli karara kesinleşme şerhi verilerek kesinleşme şerhine havi bir suretinin tarafımıza verilmesine karar verilmesini tensip ve görüşlerinize sunarız.

DAVACI VEKİLİ

Katılma Alacağı Davası Nedir? Nasıl Hesaplanır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*