Kiralık Evde Ev Sahibine Ait Olan Masraflar Nelerdir?

Kiralık Evde Ev Sahibine Ait Olan Masraflar Nelerdir? Ev sahipleri ve kiracılar arasında sıklıkla yaşanan problemlerden birisi de, hangi masrafların kiradan düşeceği. Hangi masrafları ev sahibinin veya kiracının karşılaması gerektiği konusudur.

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yasal olarak hangi masrafların kim tarafından ve nasıl karşılanabileceği konusunda açıklamalar yapılmıştır.

Kiracının kiradan düşebileceği masraflar ile ilgili olarak Türk Borçlar Kanunu’nun 306’ncı maddesinde şu ifadeler kullanılıyor:

“Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir ve bundan doğan alacağını. kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.”

Ev Sahibine Ait Olan Masraflar

Ev Sahibine Ait Olan Masraflar

Eve taşınmanızın ardından karşılaşabileceğiniz durumlardan biri, apartman yönetimi tarafından alınan kararlar neticesinde gerçekleştirilen dış cephe boyası, mantolama, izolasyon gibi onarım ve yenileme masraflarıdır. Böyle işlemler uygulanmaya başlandığında ve sizden de işlem sonucu payınıza düşen meblağ talep edildiğinde ödemenizi yaparak ödeme karşılığında aldığınız makbuzu, ev sahibinize göndererek gerekli masrafı kiradan düşebilirsiniz.

Taşındığınız evde su ya da ısıtma tesisatında sorun varsa ya da kiraladığınız ev eşyalı olmasına karşın evdeki beyaz eşya ve elektrikli ev eşyalarında problem varsa, ev sahibinize iletmeniz gerekmektedir. Tüm bu aksak yönlerin tamiratı ve yenilenmesi de ev sahibinizin sorumluluğundadır. Bunların haricinde, kullanımınız esnasında arızalanan aygıtlar varsa ve bu aygıtlar kombi, buzdolabı, ocak gibi sürekli kullanım gerektiren ürünlerse, bunların tamiratını siz yaptırabilir. Faturanızı ev sahibinize ileterek yaptığınız masrafı kiranızdan düşürebilirsiniz. Ev sahibiniz sizin yaptığınız bu tür tamirat masraflarını ödemeyi reddederse, mahkemeye başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Ev sahibi kiracıya ait olmayan masrafları ödemek zorundadır.

Depozito Hakkı

Kiracı evi kiralarken belirli bir miktar depozito ödediyse ve çıkarken evi teslim aldığı gibi boyalı ve temiz bıraktıysa ev sahibinden depozitosunu talep edebilir. Depozitolar maksimum üç aylık kira bedeli kadar olmalıdır.

Kiracının Sahip Olduğu Yükümlülükler

  • Kira bedellerinin düzenli şekilde ödenmesi,
  • Kira kontratının kısmen yada tamamının değiştirilmesi sadece konut sahibinin yazılı izniyle mümkündür.
  • Kira kontratında belirli bir tarih yok ise ve evin bulunduğu bölge için herhangi bir uygulama yoksa, kira ödeme tarihleri her ayın sonuna kadar yapılabilir.
  • Kiracı, kiralanan konutun ödemesinden sorumlu olduğu için ödenmemesi durumunda ev sahibi tarafından sözleşmenin fesih hakkı bulunmaktadır.

Kiracı Hakları Nelerdir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*