Konsolidasyon Nedir?

Konsolidasyon Nedir? Konsolidasyon çoğu iş insanının tercih ettiği bir döngüdür. Kısaca konsolidasyon vadesi uzatılan bir borç anlamı taşımaktadır. Kısa vadeli olan genel anlamda devlet borçlarının uzun vadeli olan borca çevrilmesi ya da ilgili borcun vadesinin ertelenmesi anlamı taşımaktadır.

Konsolidasyon Nedir


Devlet, konsolidasyon yolu ile süresi gelmekte olan borçların ödenmesini ertelemek amacı ile içinde bulunduğu zor durumdan hiç olmasa bile bir süre adına nefes aldırmak amacı ile yapılmaktadır. Buna ek olarak konsolidasyon kelimesi 3. firmaların tüzel olan kişiliklerinin ortadan kaldırılıp yeni olan bir tüzel kişilik üzerinde birleştirilmesi olayına da denmektedir.

Konsolidasyon Teorisi Konsolidasyon Nedir?

Konsolidasyon teorisi, zeminin konsolidasyon sürecindeki davranışı ve konsolidasyondan kaynaklanan oturmaların büyüklük ve zamanlaması durumuna açıklık getiren teoremdir. Terzaghi, killerin sıkışmasında oluşan fazla boşluk suyu basınçlarının zamanla sistem dışına atılması sonucu boşluk hacminde azalmaların oluşturduğunu fark ederek bu teoremi gündeme taşımıştır.

Konsolidasyon Teorisi Konsolidasyon Nedir?

İnce taneli zeminler olarak bilinen kil ve silte bakıldığında geçirme oranı çok düşük olmakla birlikte, suyun dışarı çıkması çok yavaş ve konsolidasyon süresinin de çok uzun olduğu saptanmıştır.

Teori, zeminin suya doygun olması, drenajın düşey yönde olması ve zeminin yatay yönde genişlemediği gibi varsayımlar yer almaktadır. Teori, killerin yüzde yüz doygun olduğu kabul edilerek yapılmıştır. Böylece sıkışmanın havadan kaynaklanmadığı düşüncesi çözüme kolaylık sağlamaktadır. Zeminlerin sıkışması hesaplanırken gerilme, şekil değiştirme ve zaman parametrelerine göre işlem yapılmaktadır.

Teoremde yapılan kabuller şunlardır:

  • a) Zemin homojendir,
  • b) Boşlukların hepsi su ile doludur,
  • c) Darcy yasası geçerlidir,
  • d) Gerilme artışları ani olarak uygulanır,
  • e) Sıkışmalar ve zemin hareketi tek yönde oluşur.

Menfez Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*