İnşaatta Mesnet Nedir? Mühendislik ve inşaat sistemleri küçük yapı elemanlarının bir araya gelerek ortaya çıkardığı sistemlerdir. Bu sistemler arasında yapı sektörlerinin farklı ölçü ve birimdeki işlemleri ile karmaşık yapılı sistemler olarak bilinmektedir.
İnşaatta Mesnet Nedir?
Dayanak sistemleri, temel yapıda önemli bir yer olmasıyla birlikte farklı türlerde yer almaktadır. Bir cismin ya da sistem yapısının genel olarak yatay doğrultuda ve düşey doğrultuda ötelenme ve dönme hareketlerini yapmasını engellemek için hareketli, ankastre ya da sabit yapılı bulunan sistemlere mesnet adı verilir. Kısa bir açıklama ile anlatılmak gerekirse “inşaatta mesnet nedir?” sorusu, mühendislik terimlerinde bir tür dayanak olarak belirtilmektedir.
Mesnet Çeşitleri Nelerdir?
a) Ankastre Mesnet
Ankastre mesnet, sabitlenen çubuklar, sonsuz rijit bir ortama yer değiştirme olmayacak şekilde bağlanmıştır. Ankastre mesnette u, v yer değiştirmeleri ile φ açısal yer değiştirme, yani dönme, oranı yoktur.
b) Sabit Mesnet
Sabit mesnetlerde çubuk, dış ortama herhangi bir engel olmadan dönebilecek şekilde sabitlenmiştir. Bu mesnetin u, v yer değiştirme ihtimaller yoktur.
c) Hareketli Mesnet
Hareketli mesnetlerde çubuk, dış ortama serbestçe dönebilecek ve bir doğrultuda serbestçe hareket edebilecek şekilde sabitlenmiştir. Bu mesnetlerde sadece bir yer değiştirme, mesela v, sıfırdır.
d) Pandül Ayak
Üzerine kuvvet etkimeyen iki ucu mafsallı doğru eksenli çubuklara pandül ayak adı verilmektedir.
e) Elastik Ankastre Mesnetler
1)Dönmeye Karşı Elastik Ankastre Mesnet
Bu tip mesnetlerin u, yer değiştirmeleri bulunmamaktadır. Mesnet moment etkilediğinde mesnet φ kadar döner. Bu dönme Moment ile doğru orantılıdır.
Yani M/φ=Rm>0 oranı vardır. Rm sabitine mesnetin dönmeye karşı redörü denir.
2)Çökmeye Karşı Elastik Ankastre Mesnet
Çökmeye karşı elastik ankastre mesnetlerin üzerine çökme doğrultusunda bir P kuvveti etkidiği zaman mesnet bu doğrultuda v kadar çökmektedir. P/v=Rv>0 sabitine mesnetin çökmeye karşı redörü denir.
Blokaj Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun