Drenaj Nedir? Ne İşe Yarar?

Drenaj Nedir? Yol inşaatı çalışmaları sırasında, zeminde suyun bulunması birçok olumsuz etkeni beraberinde getirmektedir. Kışın oluşabilecek don etkisi sonucunda zemin içine sıkışmış su, donduktan sonra hacim değiştirerek yol üst ve alt yapısına zarar verme ihtimali bulunmaktadır.

Drenaj Nedir

Kil gibi su ile karşılaştığında fiziksel değişim ile birlikte malzemelerin varlığı yol üst ve alt yapısına ciddi zararlar verebilmektedir. Zemin taneleri arasına dolan su, boşluk suyu basıncının oluşmasına da neden olabilir. Bu tip etkileri ortadan kaldırmak için inşası yapılacak araziden suyun uzaklaştırılması önemli bir konudur.

İç Drenaj Nedir?

Dış drenaj yapma imkanı bulunmayan durumlarda bodrum katında yapılan drenaj çeşididir. Genellikle konutların merkezi yerinde bodrum döşemesi en az  2 m derinlikte ve 50×50 cm boyunda bir kuyu şeklinde oluşturulmaktadır. Kuyu harçsız moloz taş duvar olarak örülmekte ve üzeri sac ya da beton bir kapakla örtülmektedir. Kuyu üzerine, otomatik olarak çalışan bir su motoru olmalıdır.

Bir ucu suyun döküleceği yere bağlanan ve su motoruyla da bağlantılanan bir su borusunun diğer ucu da kuyuya yerleştirilir. Ancak boru, kuyu tabanından 15-20 cm yukarıda bırakılmakta ve ucuna da bir süzgeç koyulmalıdır. Zeminden sızan su bodrumun taban seviyesinden 40-50 cm aşağıya kadar yükseldiğinde su pompası çalışmakta ve suyun dışarı atılması sağlamaktadır.

Dış Drenaj Nedir?



Dış drenajın iç drenajdan farkı, bina çevresine yapılıyor olmasıdır. Binanın temel duvarları arasına 50-100 santimetre dışarı yapılan 30-50 santimetre derinlikte bir kanal bulunur. Açılan kanalın tabanına 20 santimetre çapında olan bir beton ya da kil künkler belirli aralıklarla konulur. Kanal içerisine künk yüksekliğinin yarısında olacak şekilde kil dolgu doldurulur. Yüzeye yakın kısımlar ise kum ilevasi yapılır.

Yapılan drenaj kanalında köşe yaptığı bölgelerden, en az 50-50 santimetre olacak şekilde, kanal tabanından ise 15-20 santimetre aşağı bölgeden başlayarak bahçe seviyesine kadar devam edecek olan taş veya beton bacalar hazırlanır. En düşük seviye de olan künk kanalizasyon gibi yerlere bağlanarak su binadan tahliye edilir.

İnşaatta Mesnet Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*