Çalışan Annelerin Hakları 2021

Çalışan Annelerin Hakları 2021. Günümüzde kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için devlet tarafından kadınlara birçok hak tanınmaktadır.

Çalışan Annelerin Hakları

Çalışan kadınlara ve özellikle de çalışan anneler için birçok imkân oluşturulmuştur. Fakat çoğu çalışan anneler haklarını bilmiyor. Bu hakların başında da süt ve emzire parası, doğum yardımı, annelere yarım gün çalışma hakkı, doğum izni vb. haklar geliyor.

Çocuk Parası Çalışan Annelerin Hakları

Devlet doğum yapan anneler için çocuk parası vermektedir. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan ve doğacak tüm çocuklar için çocuk sayısına kadar para ödemesi yapmaktadır.  Ayrıca çalışmayan anneler de bu destekten yararlanabiliyor. Çalışma şartı olmadan yararlanıla bilinen, doğum yapan her anneye devlet tarafından verilecek çocuk parası desteği ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü ve sonraki çocuklar için de 600 TL olarak belirlenmiştir.  Bu destekler 2020 yılı için devam etmektedir.

Annelere Yarım Gün Çalışma Hakkı

Çalışan anneler için yarım gün çalışma hakkı verilmiştir. Anneler doğum izinlerinden sonra, çocukları okul çağına gelinceye kadar talep etmeleri durumunda doğum izninin ardından ilk çocuk için 60, ikinci çocuk için 120, 3 ya da daha fazla çocuk için 180 gün yarım gün çalışma izni verilebilmektedir. Kişinin çalışmadığı günlerin ücreti devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca çocuğun engelli olması durumunda da yarım gün izni 360 güne kadar uzatılabilmektedir. Yarım gün çalışan annelerin, işveren tarafından işten çıkarılma gibi bir durumla karşılaşması söz konusu olmamaktadır. İşten çıkarma işlemi sadece ihbar tazminatı verilerek gerçekleşebilir. Yarım gün çalışma hakkını kullanan anneler için yapılan ödeme maaşa göre değişmez. Hesaplamasında günlük miktar üzerinden ödeme yapılır. Doğum ya da evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı da günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır.

Çalışan Bir Anne Adayının Doğum İzni Süresi Ne Kadardır, Doğum İznini Nasıl Kullanabilir?

4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplam da 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları gerekmektedir. Bu 16 haftalık süreç ücretli izin olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca 16 haftalık yasal doğum izinin tamamlanmasından sonra kadın çalışanların talebi doğrultusunda işveren tarafından 6 aya kadar ücretsiz izin verilmesi gerekmektedir. Çalışan işçinin bu haklardan yaralanabilmesi için de belirli bir süre çalışması ön koşulu aranmamaktadır

Süt ve Emzirme Ödeneği Desteği

Çalışan annelerin süt ve emzirme ödeneği 2021 yılı rakamı 202 TL olarak belirlemiştir. Bu emzirme ödeneğinde eşlerde yararlanabilmektedir. Ödenek çalışan annenin kendisine, çalışmayan annelere ise SGK veya Bağkur çalışanı olan eşlerini verilmektedir.

Ampute Ne Demek? Ampütasyon Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*