Selçuklu Mimarisi Nedir? Selçuklu Mimarisi Özellikleri Nelerdir?

Selçuklu Mimarisi Nedir? 12. yüzyıl boyunca, batıda Bizans ile ilişkilerini ve Haçlı seferlerine karşı mücadelesini sürdüren Anadolu Selçukluları, taht kavgalarını da sonuçlandırmak zorunda kalmıştır ve yoğun bir siyasal ortamda yaşamıştır.

Selçuklu Mimarisi

Doğu ve güneydoğu Anadolu’da ilk Türk Devletleri, zaman zaman Anadolu Selçuklu Sultanlığını veya ıran ve Suriye Selçuklularının yüksek egemenliğini kabul eden, erken dönemin mimarlık ürünlerini vermeye başlamışlardır. Bunlar arasında Sivas, Kayseri, Malatya çevresinde 1071-1174 arasında Danişmentliler; Hasankeyf, Mardin, sonra Diyarbakır merkezleri ve Harput’da 1101-1312 arasında Artuklular; Erzurum’da 1081-1202 arasında Saltuklular; Erzincan, Kemah, şebinkarahisar, Divrik merkezlerinde 1171-1252 arasında Mengücüklüler Anadolu Türk Mimarlığının şekillenmesinde, erken dönemin önemli denemelerini ortaya çıkmıştır.

Cephelerde, taç kapıların iki yanında veya cepheyi sınırlayacak biçimde iki yanda, minareler, bazı merkezlerde, 13.yy.ın ortasından itibaren oldukça görülmeye başlanmıştır. Plan ve form tasarımı bakımından yapı tiplerinin kendi içlerinde belli bir gelişimini görebilmekteyiz. Bu açıdan yapı tiplerini ele alırsak, genel karakterini belirlemek mümkündür.

Selçuklu Mimarisi Özellikleri

Camiler

Transept Tipi: Dış avlu enine uzanır ve maksure kubbesi yüksek sivri çatılı bir sahınla bölünür. Diyarbakır Ulu Camii örneklerindendir.
Küfe Tipi: Dış avludaki planlı destekler düz tavanı taşır ve yapının içi eşit aralıklı sütunlarla ayrılır. Konya Alâeddin Camii ve Sivas Ulu Camii bu tipe örnektir.
Bizilikal Tipi: En tipik özelliği avlularının olmaması olarak bilinir. Kubbe ve desteklerle sahınlara ayrılır. Divriği Ulu Camii ve Niğde Alâeddin Camii bu tipe örnektir.

Selçuklu Mimarisi camii

Kervansaraylar
Kendinden önceki dönemden kalan kervan yollarını hareketlendirmeyi amaçlayan Anadolu Selçuklu Devleti’nin en çok inşa ettiği eserler kervansaraylardır. Bazı kervansaraylarda avlu etrafındaki alanlar hamam olarak kullanılır. Kervansarayların kapıları; hayvan, bitki ve geometrik kabartmalarla süslenmiştir. Aksaray’da bulunan Sultan Han’da bu süslemelerin en güzel örnekleri arasındadır

Selçuklu Mimarisi kervansaray

Medreseler
İlk olarak Büyük Selçuklu Devleti tarafından Bağdat ve Basra civarında yapılan ve Malazgirt Savaşı sonrasında Anadolu’da da inşa edilen medreselerde eyvan sistemi kullanılmıştır. Eyvan sayısı döneme ve medresenin açık avlulu ya da kapalı avlulu olma durumuna göre farklılık göstermektedir. Anadolu’da genellikle, İran’da da olduğu gibi, açık avlulu medreseler bulunmaktadır.

Selçuklu Mimarisi medrese

Bohem Nedir? En İyi Bohem Dekorasyon Örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*