Konut Türleri Nelerdir?

Konut Türleri Nelerdir? Konut, bir bireyin ya da aile bireylerinin bireysel ya da toplu olarak yaşaması için barınma ihtiyacını karşıladıkları, içinde yatıp kalktığı, uyuduğu, yemek pişirdiği, soğuktan ve sıcaktan korunabildiği, yıkanma, temizlenme ve ayakyolu gibi temel gereksinme ihtiyaçlarını karşıladığı kısaca konut ya da ev olarak bilinmektedir.

Konut Türleri Nelerdir?

Kişiler tarafından iş veya okul saatleri haricinde barınması ve yaşaması için yapıyı bireysel ya da aile fertleriyle mekân olarak kullandığı birime müstakil ev denir.

Çok katlı bir binaların içerisindeki bağımsız bölümlerin bulunduğu ve birçok ailenin barındığı yerlere apartman dairesi denmektedir. “Mesken, ikametgâh, barınak” konuta eş anlamlı kelimelerdir.
 

Konutlar genel olarak geçmiş dönemleri de kıyas aldığımızda, teknolojinin olmadığı ilk çağlarda barınmak için, kum çukurları, mağaralar, kaya oyukları, ağaç kabukları,  kulübeler, çadırlar, ağaç ve taştan yapılmış yapılarda yaşamlarını sürdürüyorlardı. İnsanlar bu tarz yerlerde yaşamalarının esas nedeni aslında, kötü havalardan korunmanın yanında, yırtıcı hayvanlardan, baskınlardan korunmak için kullanmaktaydılar.

Konut Türleri Nelerdir?

Taş Evler

Geçmişte çimento gibi inşaat malzemelerin az bulunmaktaydı bu nedenle, daha yaygın olarak kullanılan taş evler, kesme taşlar kullanılarak inşa edilen barınak tipleridir. Duvar kalınlıkları ile yaz kış doğal iklimlendirme imkânı sunan bu evler oldukça uzun ömürlü birimlerdir.

Ahşap Evler

İnşaat malzemesi olarak ahşap kullanılan ev tipileridir. Diğer ev tipleri ile aynı mimarilere sahip olarak inşa edilebilirken tek fark sadece kullanılan malzemenin ahşap olmasıdır.

Bungalov Evler

 Kırsal alanlarda veya ormanlık alanlarda inşa edilen küçük ahşap ev çeşitleridir. Bu evler, genel olarak şehirde yaşayanların doğal bir tatil yapmak istediklerinde tercih ettikleri birimler olarak bilinir.

Mobil Evler

 Altına taşıyıcı iskelet yerleştirilen ahşap, konteyner veya prefabrik ev modelleri olarak inşa edilen evler kullanım ihtiyacına göre farklı alanlara taşınabilme özelliğine sahiptir.

Betonarme Evler

Şehirlerde görmeye alışkın olduğumuz ev tipleri olan bu evler tek katlı, dubleks, tripleks veya çok katlı apartmanlar olarak yatay ve dikey olarak inşa edilen ev tipleridir.

Dubleks Konutlar

İki katlı evler için kullanılmış olan dubleks konutlar apartman katlarında, bahçeli evlerde ve villalarda uygulanabilmektedir. Genelde yapılan dubleks konutlar incelendiğinde giriş katta mutfak ve oturma odası, üst katta misafir odası ile yatak odaları ve teras bulunmaktadır.

Müstakil Villa

Parsel üzerinde gerçekleştirilen dört tarafı açık olan yapılara müstakil villa adı verilmektedir.

İkiz Villa

Aynı parsel üzerinde yer alan bitişik inşa edilmiş villalara ikiz villa denmektedir. Birbirlerine yapışık oldukları için 3 tarafları açıktır ve kapalı olan tek taraftan her iki villa birbirine birleştiği alandır.

Tripleks Konutlar

Bahçesi bulunan, villa tarzında inşa edilen müstakil evlere tripleks konutlar adı verilmiştir. Evlerin bu kategoriye girmesi için 3 katlı olarak inşa edilmesi yeterlidir. Her bir daireyi birbirine bağlayan merdivenler yer alır. 3 katlı olarak inşa edildiği için birden çok tuvalet, banyo, yatak odası bulunabilmektedir.

Tahliye Taahhütnamesi Örneği 2020 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*