Hava Parası Ne Demek?

Hava Parası Ne Demek? Ülkemizde hava parası genellikle ticari alım satım işlemlerinde istenmektedir. Taşınmazların kiralaya verilmesi durumunda istenmektedir. Peki, hava parası ne demek?

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya ödenen para miktarı olarak bilinmektedir. Hava parasını kiracının başka bir kiracıdan alması durumunda ise alınan bu para kiracının oturma hakkından vazgeçmesinin karşılığı olarak verilmektedir

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince, “hava parası” yasal hale gelmiştir. Yeni Borçlar Kanununda yer alan başlıklara göre işyeri kiralamalarında devreden kiracının sorumluluğu kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla da 2 yıl süreyle devam etmektedir. 

Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devretme hakkı bulunmaktadır.

Hava Parası Alırken-Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler? Hava Parası Ne Demek?

Gelecekte oluşabilecek problemlere yol açmamak için, kiraya veren mülk sahibinden de yazılı onay alınması tarafların yararına olacaktır. Devri yapılacak kira sözleşmesindeki kira başlangıç süresine dikkat edilmelidir. Her ne kadar normal şartlarda kiracıyı işyerinden çıkarmak kolay kolay mümkün olmasa ve kira sözleşmesi kendiliğinden uzasa da, sözleşmenin 10 yıl boyunca kendiliğinden uzaması halinde mülk sahiplerinin bir sebep göstermeksizin kiracıyı çıkartma hakkı bulunmaktadır.

Bu kapsamda 9 yıl uzamış bir kira sözleşmesini yıllarca o bölgede işletmecilik yapacağı umuduyla 1 milyon dolar hava parası ödeyerek devralan kiracının 1 yıl sonra hüsrana uğrama ihtimali oldukça fazladır. Zira mülk sahibinin sözleşmeyi feshetmesi halinde, sözleşmeyi devralan kiracı, ödediği hava parasını, ne mülk sahibinden ne de eski kiracıdan isteyemeyecektir.

Hava parasını alırken tarafların yazılı olarak anlaşmaları, hava parasının makbuz alınarak banka yoluyla ödenmesi ve genel olarak kira sözleşmesinin incelenmesi gerekmektedir. Eğer mümkünse bir avukata incelettirilmesi önem arz eden diğer hususlardır.

Tereke Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*