Senet Protestosu Nedir? Senet Protesto Süresi Ne Kadardır?

Senet Protestosu Nedir? Alışveriş yaparken taksitli ödeme imkanı sunan fırsatlardan birisi olan senetlere ait bir kavram olan senet protestosu nedir Senet protestoları bankalar tarafından ya da senedi imzaladığınız kurum, kuruluş veya kişiye senet ödemelerini yapmadığınız durumlarda noter tarafından, bu durumun protesto çekilmesi ve noter masrafları da eklenerek toplam ücretin sizden talep edilmesi durumudur. Senet ile karşı tarafa bir borcunuz olduğunu belge ve kayıtla tasdik etmiş sayılırsınız. Senedi imzaladığınız kişi borcunuza istinaden banka kanalıyla ya da avukata başvuruda bulunarak senedi protesto etmek suretiyle alacağını tahsil etme hakkına sahiptir.

Senet Protestosu

Senet Protestosu Süresi

Genelde elinde senet olan alacaklılar bu senetlerin tahsili için banka yolunu kullanmaktadır. Bankalar işlemlerinde daha hızlı oldukları ve borçlularda resmi bir kurum kimliği ile karşı karşıya kaldıkları hissine kapılarak ödemelerine daha özen göstermeleri sebebiyle senet tahsili işlemleri için bankalar daha fazla tercih edilmektedir. Bankalar senet protestosu için senedin üzerinde yazan vade tarihini takip eden 3. iş günü sonuna kadar süre tanımaktadır. Bu süre içinde ödenmeyen senetler bankalar tarafından protesto edilmekte ve ödeme için hukuki süreç başlatılmaktadır.

Senet Protestosu Nasıl Kaldırılır?

Senet protestosu işlemini kaldırmak için, senet üzerinde yazan borç miktarını ödemektir. Senet ödemesi yapıldığı anda, senet üzerindeki protesto işlemi de kalkmış olur. Şayet protesto edilmiş ve senet banka tarafından takip ediliyorsa, borç ödendikten sonra protestonun kaldırılması için bankaya bir dilekçe sunulması gerekmektedir. Bu dilekçe, alacaklı tarafından yapılmalıdır.

Senetlerde asgari tutar gibi bir uygulama olmadığından, protesto çekildikten sonra borcun ödenmemesi halinde faiz işlemi uygulanmaktadır. Bu noktada protestoların işlevlerinden biri de “faizin başlayacağını” haberdar etmektir. Böylelikle yasalar önünde alacaklı taraf, faiz talebinde haklı olmaktadır. Borcunuzun bu faize tabi olmaması için mümkün mertebe senet vadesini geçirmemeniz en iyisi olacaktır.

Senet Ödenmezse Ne Olur?

Senetler 1 kere imzalandığında belge üzerindeki tarih geldiğinde borçlu olan kişinin senet tutarını ödemesi gerekmektedir. Senetin ödenmemesi gibi bir durum söz konusu olduğu durumlarda, senette belirtilen tarihin gelmesine rağmen borç ödenmediyse alacaklı hukuk yoluyla borcunu tahsil edebilir.

Tedbir Kararı Nedir? İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*