Yol Kenarı Denetim İstasyonları Hakkında Tüm Detaylar

Yol Kenarı Denetim İstasyonları. 1 Ocak 2017 tarihinden önce Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olan bölge müdürlükleri tarafından yönetilen denetim istasyonları artık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olarak Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yönetildiği bilinmektedir. Bu istasyonlar karayolu araçlarının ağırlık ve boyut kontrollerini yapmaktadır.

Yol Kenarı Denetim İstasyonları

Yol Kenarı Denetim İstasyonları Hangi Araçlar Kantara Girmelidir?

Aşağıdaki araçlar istasyona girmek zorundadır. Girmediği takdirde para cezası uygulanabilir.

  • Tırlar
  • Kamyonlar
  • Yük Kamyonları
  • Nakliye Kamyonları

Denetim istasyonlarında özel bir alet olarak bulunan kantar ticari araçların ağırlığını ölçmektedir. Türkiye’de birçok şehirde bu istasyonlar yer almaktadır. İstasyonlarda sadece ağırlık kontrol yapılmıyor ayrıca plaka kontrolü ve sürücü belgesinin de kontrolü yapılmaktadır. Bu istasyonlar 7/24 hizmet vermektedir.

Kantara Girmeme Cezası Nedir?

Kantara girmeme cezası, Trafik Cezası Yasalarının 65/4 maddesi gereğince ağır cezalara tabi tutulduğu bilinmektedir. Kantar ile yol denetim istasyonu olası kazaları ve çeşitli yasa dışı olayları engellerken, bazı sürücüler yakalanmamak adına kantara girmek istemiyor. Bazıları ise ilk defa deneyim yaşadıkları için bilgisiz bir şekilde kantarı geçiyor.

Yasada bulunan maddeye göre, yol denetim istasyonlarında ışık, ikaz, levha, ses ya da görevli olan kişilerin dur ikazına karşı sürücü durmuyor ve yoluna devam ettiği durumlarda ise trafik ceza kanuna göre idari para cezası uygulanmaktadır. Bu idari para cezası 1.835 TL olarak belirlenmiştir. Ancak sürücü peşin vermek isterse yaklaşık 500 TL indirim ile 1.376,25 TL olarak ödeme yapılır.

Bu cezanın yanı sıra kantara giren araçlar ağırlığı olması gerektiğinden 70 kilo fazlalığı var ise 500 TL, 100 kilo fazlalığı var ise 1.000 TL olacak şekilde ağırlık ne kadar fazla olursa bir o kadar ceza kesilmektedir. Bu anlamda sürücülerin daha dikkatli olması önemlidir. Bu cezalar için trafik ceza kanunun 65/1 maddesine bakılması gerekir.

İş Makinaları Listesi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*