Sıfır Oranlı Emlak Vergisi

Sıfır Oranlı Emlak Vergisi. Emlâk Vergisi Kanunu’nun 8/2 maddesi ile Bakanlar Kurulu’na “gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların. Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması” halinde, bu mal varlıklarına ilişkin vergi oranını sıfıra kadar düşürme ihtimali sunuldu.

Sıfır Oranlı Emlak Vergisi

Kanunda ayrıca bu hükmün, yukarıda açıklananların tek meskene hisse ile sahip olmaları durumunda hisselerine ait kısım hakkında da uygulanacağı, fakat belli zamanda dinlenme için bulunan meskenler için geçerli olmayacağı da açıklanmıştır.

Sıfır Oranlı Emlak Vergisi Ne Demek?

Emlak vergisi ödemeleri konusunda belirli kişilere muafiyet hakkı tanınmaktadır. Bu kişiler vergi ödemesinden muaf tutuldukları için emlak vergisi oranı da sıfır olarak uygulanacaktır. Bu sebeple emlak vergisi muafiyeti sıfır oranlı emlak vergisi olarak bilinmektedir.

Servet vergisi kategorisi içerisinde sayılan emlak vergisi arsa, arazi, konut ve işyeri gibi taşınmazı olan kişiler muafiyet hakkı bulunmuyor ise bu vergiyi her sene düzenli olarak ödemekle yükümlüdür. 

Sıfır Oranlı Emlak Vergisi Uygulamasından Kimler Yararlanabilir?

Her vergi türünde olduğu gibi emlak vergisi ödemesinde de belirli kişilere vergiden muafiyet hakkı bulunmaktadır. Bu kişiler:

Hiçbir geliri bulunmayan ev hanımları, 

Geliri olmayan işsizler, 

Engelliler, 

Gaziler, 

Şehidin dul eşi ve şehidin yetim çocukları, 

Sadece emekli maaşı geliri olan emekliler

Sıfır oranlı emlak vergisi muafiyeti hakkına sahiptir kişilerdir. 

Sıfır Oranlı Emlak Vergisinden Faydalanabilmek İçin Evde Oturmak Gerekli Mi?

İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu büyüklüğü 200 m2′yi geçmeyen tek meskeni boş tutan, kiraya veren veya bedelsiz olarak bir başkasının kullanmasına izin verilen başka bir konutta kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabilir. Kiraya verilen evin Kira gelirinin, kiralanan ev için ödenen Kira tutarından fazla olmasının bir önemi yoktur.

Hiçbir Geliri Olmama İbaresi Nedir?

38 seri no.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin, I/3-e bölümünde

“Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir.”

44 seri no.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde konuya ilişkin açıklama yapılmıştır. Tebliği, II- Hiçbir Geliri Olmadığını Beyan Eden Mükelleflerin Geliri Veya İkinci Bir Meskeni Bulunduğunun Tespit Edilmesi Halinde Yapılacak İşlemler” başlıklı bölümünde yer almaktadır. Gelir vergisine tabi hizmet karşılığı elde edilen ücret, ticari, sınai, mesleki ve zirai faaliyet geliri ile menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, faiz ve temettü veya benzeri bir gelirinin olmaması gerektiği açıklanmıştır.

Yenikapı Hacıosman Metro Durakları Saatleri Ve Tüm Detaylar Hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*