Silüet Nedir?

Silüet Nedir? Silüet bir şeyin yalnız kenar çizgileriyle tek renk olarak beliren görüntüsü, gölgesi anlamına gelmektedir. TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı da ‘karaltı, gölge’ anlamlarına gelen silüet, Türkçeye Fransızcadan geçmiştir.

Şehirlerin siluetleri önemlidir ve şehirleri silüetleri ile sevmek de mümkündür. Bu gölge silüetlerin altında insanların nasıl yaşıyor olabileceğine dair fikirler verir. Halkın neyi önemsediğini anlarsınız. Şehirlerini neye benzetmek istediklerini, neyi arzuladıklarını, tarihin ve yeninin onlar için ne demek olduğunu vb. birçok duygu düşünceyi yansıtır aslında. Şehirlerin siluetleri önemlidir ama şunu da bilmek gerekir ki silüet sadece şehirde neye önem verdiğinizin gölgesidir.

Silüet Nedir?

Silüet Çizimi Nedir?

Rölöve Projesi içerisinde yer alan Mimari Çizimlerden biri de Silüet Krokisidir. Binalar ve kaldırım görünüş, sokak kesit olarak ifade edilmektedir. Siluet çiziminde binanın kendisini ve iki tarafında iki binayı içermektedir, başka bir deyişle beş bina görünüşünden oluşur.

Siluet krokisi için cephe krokisi çizilmiş bir bina esas alınır ve yanlarındaki binaların kat adetleri, pencere ve kapı yerleri, yükseklikleri, yalnız kontur ve birbirlerine göre orantılı olarak çizilmektedir.

Radikal gazetesinden Pınar Öğünç Nisan 2013’te İstanbul’un silueti için şunları yazmıştı:

Diyorlar ki “İstanbul’a hangi açıdan bakmanız gerektiğine siz karar verin”. Haklılar. 

Siluet nedir? Siluet karaltıdır, uzaklardan yükselen gölgedir, bir çizgidir. Bir şehri önce siluetiyle sevmek mümkündür. Ama bir şehri sadece siluetiyle sevmekte, manav tezgâhlarının ön sırasına dizilen mostralık elmaları hatırlatan bir yan vardır. Kurtlu yanları arkaya döndürülmüş, diğer yüzleri kadifeyle parlatılmış elmalardan bir kuledir. Siluet, fotoğraflarda hangi profilden burnunun daha iyi çıktığını önceden çalışmış bir adamdır; uzaktan bakıldığında göz çevresi çatallarını görünmez yapan fondöteni keşfetmiş kadındır. 

Şehirlerin siluetleri önemlidir. O insansız gölgenin altında insanların nasıl yaşıyor olabileceğine dair fikir verir. Hükümetlerin, belediyelerin ve halkın neyi önemsediğini anlarsınız. Şehirlerini neye benzetmek istediklerini, neyi arzuladıklarını, tarihin ve yeninin onlar için ne demek olduğunu… Kıyıların kime ait göründüğü, yeşilin miktarı, alçacık binaların arasından nelerin göğe doğru yükselebildiği, o kentte, o ülkede iktidarın nasıl kullanıldığına dair ipuçları içerir. Şehirlerin siluetleri önemlidir ama siluet şehirde neye önem verdiğinizin gölgesidir sadece. 

Bimarhane Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

1 Comment

  1. öncelikle merabalar benim şöyle bir sorunum var 2 arsanın ortasında bir arsam varbenim arsamda yapı yok ama diyer arsalarda yapı var yolda biraz eyim var arsaların cepesindeki yolda benim űstűmdeki yapı kotdan aldı icin 6 katlı ve diyer yapıda 6 kat yapılmış ve ben bunların tam ortasında kalıyorum burasıda bitişik nisamda bir yer ve bana belediye bunlarda 1 bucuk metre dűşűk yaptırıyor bu durumdada cam sefiyesi yanımdaki binalara uymamaktadır bodurumu 1 mere 80 santim acıga cıkarmaktayım 1 metre 30 cm yere gömmekteyim burdaki sacma olan yanımdaki binaların bodurum katlaŕı acıkdaken bena yaptırdıkları yapı sacma bana yardımcı olursanız sevinirim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*