Hisseli Tapu Anlaşmazlıkları Nelerdir?

Hisseli Tapu Nedir?

Hisseli Tapu Anlaşmazlıkları , Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşididir. Bu tür tapularda hissedarların isimleri bellidir ancak arazi üzerinde hangi bölüme sahip oldukları belli değildir. Tapu tek kişiye ait ise müstakil tapu veya tek tapu olarak adlandırılır.

Hisseli tapu almaya karar verdiğinizde en önemli konu şufa hakkının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağını bilmeniz gerekmektedir. Yani diğer hissedarlar, kendi hissesini satmak isteyen hissedara bu hisseyi almak istemediklerine dair yazılı beyan dahi vermiş olsalar bile şufa hakları ortadan kalkmamaktadır. Hisseli arsa satın alımında bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Hisseli Tapu Anlaşmazlıkları Nelerdir?

Hisseli Tapu Anlaşmazlığı

Hisseli Tapu Anlaşmazlıkları Nelerdir?

  • Belirsizlik: Her ne kadar tapu senedinde kimin kaç oranında pay sahibi olduğu belirtilse de malikler gayrimenkulün her kısmında aynı oranda pay hakları vardır. Bu sebeple gayrimenkulün hangi kısmını kimin kullanacağına ilişkin sorunlar çıkabilmekte ve doğabilecek uyuşmazlıklar zaman ve para kaybına neden olmaktadır.
  • Güven Sorunu: Gerek birlikte hareket etmenin zorluğu gerekse de her malikin aynı fikirde olmaması sebebiyle sözleşme yapılacak üçüncü kişilerde güven problemi oluşması söz konusudur. Bu sebeple özellikle sahip olunan pay üzerinde ipotek tesis edilip bankadan kredi çekilirken çeşitli problemlerle karşılaşılabilmektedir. Söz konusu zorluk nedeniyle malik payını üçüncü kişilere satarken de zorlanmakta ve gayrimenkulün değeri düşmektedir.
  •  Ön alım / Şufa Hakkı: Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödeyerek paylarını alabilirler. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük değer karşılığında satılabilmektedir.
  • Sürdürülebilir Değildir: Pay sahiplerinden bir kişinin vefat etmesi durumunda paydaş sayısı ciddi oranda artmakta ve bu durum gayrimenkulün yönetimini daha da zor hale gelmesine neden olmaktadır.
  • Paydaşlardan Birinin Ortaklığın Giderilmesi / İzale-i Şüyu Davası Açabilecek Olması: Bilindiği üzere herhangi bir pay sahibi gayrimenkul üzerindeki ortaklığın giderilmesi için dava açabilmektedir. Böyle durumlarda hâkim fiziki olarak bölebiliyorsa gayrimenkulü pay sahiplerine o şekilde dağıtacak aksi takdirde gayrimenkulün satılarak elde edilen gelirin paydaşlara dağıtılmasına karar verilebilmektedir. Bu süreçler hem masraflı hem de (gayrimenkul muhtemelen değerinin altında bir bedelde satılacağı için) tarafları zarara neden olabilmektedir.
  • Paydaşlıktan Çıkarılabilecek Olunması:  Bir paydaş diğer paydaşların talebiyle paydaşlıktan çıkarılabilecek ve mülkiyet hakkını kaybetme ihtimali vardır. Bu sebeple paylı mülkiyet sahibi olan bir kişinin mülkiyet hakkının risk altında olduğu söylenebilecektir.

Tapu Ayırma (İfraz) Nedir? Tapu Ayırma İşlemi Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*