Hisseli Tapu Nedir? Hisseli Tapu Alınır Mı? Riskleri Nelerdir?

Hisseli Tapu Nedir?

Hisseli Tapu Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşididir. Bu tür tapularda hissedarların isimleri bellidir ancak arazi üzerinde hangi bölüme sahip oldukları belli değildir. Tapu tek kişiye ait ise müstakil tapu veya tek tapu olarak adlandırılır.

Hisseli Tapu

Hisseli Tapu Alınır Mı?

Hisseli tapu almaya karar verdiğinizde en önemli konu şufa hakkının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağını bilmeniz gerekmektedir. Yani diğer hissedarlar, kendi hissesini satmak isteyen hissedara bu hisseyi almak istemediklerine dair yazılı beyan dahi vermiş olsalar bile şufa hakları ortadan kalkmamaktadır. Hisseli arsa satın alımında bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Şufa hakkının hiç kaybolmamasının nedeni ise kanunlara göre bu hakkın satış gerçekleştikten sonra ortaya çıkmasıdır. Şufa hakkının kalkması için hisse sahibi kendi hissesini diğer hissedara satması gerekmektedir. Aksi takdirde şufa hakkı kalkmamaktadır.

Buna göre hisseli arsa satışı gerçekleştikten sonra diğer hissedarlar veya bunların varisleri şufa haklarını kullanmak istediklerini beyan ederek satışın iptalini isteyebilir ve dava açabilirler. Diğer hissedar veya varislerinin 3 ay içinde dışarıdan hisseli arsayı satın alan kişiye parasını geri vererek hisseyi geri alma ve anlaşamazlarsa 2 yıl içinde de dava açma hakları vardır.

Riskleri Nelerdir?

Şufa Hakkı İle Hisseniz Elinizden Alınabilir

– Ortaklığın Giderilmesi Davası Açılarak Taşınmazın Tamamı Satışa Çıkarılabilir

Yeriniz Belli Değildir

Kendi Başınıza Hareket Edemezsiniz

Hisseli Tapu Almanın Faydaları

Hisseli yer almanın faydaları da bulunmaktadır. Bir taşınmazdan hisse alınca o taşınmazla ilgili sonraki satışlara şufa hakkınız bulunmaktadır. Böylece sizden sonra yapılan satışları şufa yoluyla bozdurabilir, tapuda gösterilen satış bedelleri üzerinden zamanla taşınmazın tamamına sahip olabilirsiniz. Bu kadar beklemek istemiyorsanız taşınmaza hissedar olunca ortaklığın giderilmesi davası açıp, tüm hisseleri ihaleye girerek satın alma hakkınız vardır, çok hisseli taşınmazlar genelde değersiz sayılır.

Çünkü çok hissedar, çok sorun demektir. Tek tek hissedarları bulup, paylarını ucuz ucuz alabilirseniz, müstakil mülkiyete sahip olabilirsiniz. Tamamı tek elde toplanmış müstakil mülkiyete konu taşınmaz hisseli yerden daha değerlidir. Üstelik hisseli yerlerde genelde hissedarlar hisselerini satmak isterler. Ayrıca, çok hisseli yerlerde hissedarlar genelde taşınmazı kullanmaz. Siz kullanmayan hissedarların hisselerini kullanabilirsiniz.

Tapu Ayırma (İfraz) Nedir? Tapu Ayırma İşlemi Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*