Kira Kontratı PDF 2022, Türk Borçlar Kanunu madde 229’da şöyle tanımlanmaktadır; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği kontrattır.
Kira kontratları kırtasiyelerden temin edilebilmekte ya da internet üzerinden çıktı alınabilmektedir. Kontratında kira ücreti, kira kontrat süresi ve kira artış oranları gibi bilgiler yer verilmektedir. Eğer işinizi garantiye almak istiyorsanız kira kontratlarını noter huzurunda da yapabilirsiniz.
Kira kontratları, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında. Kanun kapsamına alınması ile birlikte kiracı ve mülk sahibinden çok, borç alacak ilişkisine dönüşmüş durumdadır.
KİRA KONTRATI PDF 2022 İÇİN TIKLAYINIZ.
Kira Kontratı PDF Nasıl Doldurulur?
Gayrimenkul sahibi ve kıracı arasında yapılan kira Kontratı 3 bölümden oluşmaktadır.
Kiralama ile ilgili bilgiler;
Kiralanacak olan mülkün çeşidi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi tarihi, kira bedeli detaylı bir şekilde yer almaktadır. Kira Kontratında yer alan bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
Kira Kontratıyla ilgili genel koşullar;
Bu bölümde kira Kontratında geçen tüm bilgiler maddeler halinde yazılır. Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi bilgilere yer verilir. Yapılan kira Kontratı ikişer nüsha olarak doldurulmalı ve nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibine verilmelidir.
Kiralanan mülk ile birlikte teslim edilen demirbaşlar;
Kiralama yapılan mülkle ilgili belli başlı demirbaşları da sahiplenmiş olursunuz. Kombi, elektrik ve su sayaçlarının yer aldığı bu bölüme, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de yazılır. Bu demirbaşların bozulması ve ya arızalanması durumundaki masraflar ev sahibine aittir.
Kira Kontratı PDF Doldurulurken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
– Kiraya verenin ev sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da vekaleti görerek Kontratı imzalayın.
– Kontrata mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri kontrol edin ve yazın.
– Kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurmayı unutmayınız.
– Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. T.C. kimlik bilgilerinin doğru yazıldığından emin olun ve kontrol edin
– Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de eklemeyi unutmayın. Kira tarihi belirlenmez ise kiracı kira bedelini ay sonuna kadar istediği tarihte öder.
– Kira Kontratında bulunan tarihlerin doğru olmasına dikkat edin.
– Eğer depozito verdiyseniz hangi tarihte ne kadar verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını belirlemekte fayda vardır.
– Kira Kontratına, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve ne şekilde yatırılacağını detaylı olarak yazmanı gerekmektedir.
– Kira Kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği hangi şartlarda kesim yapılacağı yazılmalıdır.
– Kira bedeli havale veya eft olarak gönderilecekse “2022 yılı Şubat ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama ekleyin.
Kontratın bundan sonraki kısmı yasal hükümlerle doludur. Bu kısmı okuduktan sonra imzalayabilirsiniz.
Kira Kontratının PDF Feshi Nasıl Yapılır?
Kira kontratları genellikle 1 yıllık yapılmaktadır. Kira Kontratı eğer istenirse daha uzun bir tarih aralığında da yapılabilmektedir, bu tarih aralığı kira Kontratında belirtilmelidir. Kira Kontratında tarih aralığı belirtilmemiş ise bu durumda Kontratının 1 senelik olduğu kabul edilir. Bu süre dolduğu anda kontrat iptali istenmediyse bu durumda Kontratın 1 sene daha devam edeceği anlamına gelmektedir. Kira Kontratının süresinden önce feshi durumunda ise her iki tarafından hakları bulunmaktadır. Kira Kontratının süresinden önce tahliye işlemi ile alakalı kiracı tarafından aksi bir madde kira Kontratı içerisinde yer almıyorsa gayrimenkul sahibi kalan süre için olan kira bedelini talep etme hakkına elinde bulundurmaktadır.
Bu gibi durumlarda önemli kısım ise kiracı olan kişini bir kontrat düzenleyerek anahtarı taşınmaz sahibine iade etmesi ve tutanakta taşınmazı boşalttığını kanıtlaması gerekmektedir. Ancak haksız sebeplerden dolayı yaşanan tahliyelerde ev sahibi yine de taşınmazı kiraya verene kadar doğan zararını tazmin etmek için kontrat tarihi sınırları içerisinde evin boş kaldığı ayların kira bedelini evi boşaltan kiracıdan tahsis etmesi ev sahibinin hakkıdır.
Kira Kontratının feshi için haklı sebepler bulunuyorsa bu durumda taşınmaz sahibi hak talep edemez. Taşınmazın elektrik, su ve doğalgaz aboneliği gibi aboneliklerinin bulunmaması ya da kiralayanın bu hakları kullanmasını engelleyen ciddi arızaların bulunması, kiralanan taşınmazın oturulmasını engelleyen şekilde hasarlı olması, kiralama süresi içerisinde kiracıyı rahatsız edecek düzeyde tadilat yapılması gibi nedenler haklı nedenlerdir. Yine ev sahibinin kira Kontratının feshi konusunda da haklı sebepler bulunmakta olup kiranın aynı kiralama döneminde 3 ay geç olarak yatırılması ya da ödenmemesi bu nedenler arasında yer almaktadır.
Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun