Sit Alanı Nedir? 1. , 2. Ve 3.Derece Sit Alanlarında Neler Yapılır?

Sit Alanı Nedir?1. , 2. Ve 3.Derece Sit Alanlarında Neler Yapılır? Sit alanı, kamu yararı bulunan alanların genel adıdır. Sahip olunan doğal değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması için ülkemizdeki tarihi değerlerin korunması gereklidir. Bu alanlara da sit alanı denilmektedir.

Sit Alanı Nedir

 Sit alanları kendi içinde dört gruba ve üç seviyeye ayrılır. 1. derece, 2. derece ve 3. derece diye sevilere ayrılan sit alanı çeşitleri şu şekilde;

  • Doğal sit alanları
  • Arkeolojik sit alanları
  • Kentsel sit alanları
  • Tarihi sit alanları

Birinci Derece Sit Alanları Sit Alanı Nedir?

Bu alanlar bilimsel nitelikteki arkeolojik çalışmalar haricinde üzerinde en ufak bir değişiklik bile yapılmasına izin verilmeyen alanlardır. Şahsi kullanımlar için hiçbir işleme izin verilmeyen birinci derece SİT alanları sadece yetkili kuruluşlar tarafından araştırmalar ve ya bakım çalışmaları yapılabilen alanlardır. Eğer birinci dereceden SİT alanı olan bir arsa ya da araziye sahip iseniz arsanız birinci dereceden SİT alanı ilan edilirse Kültür ve Turizm Bakanlığının, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yıllık olarak belirlenen trampa yani takas programlarına başvurabilirsiniz. Yapmış olduğunuz başvuru sonrasında Maliye Bakanlığı tarafından onay verilmiş olan hazine taşınmazlarıyla takas yapma şansınız bulunmaktadır.

İkinci Derece Sit Alanları

Bu alanlar da koruma ve kullanma kurulu tarafından belirlenen koşullar dahilinde kullanılabilen alanlardır ve bu alanlar üzerinde yapılaşma faaliyetlerine izin verilmez. İkinci derece SİT alanları ikiye ayrılmaktadır: Birincisi; ikinci dereceden arkeolojik SİT alanları, ikincisi ise ikinci dereceden doğal SİT alanlarıdır. İkinci derece doğal SİT alanları üzerinde turizm faaliyetleri amacıyla turizm işletme belgesine sahip, turistik tesisler belirli koşullar altında hizmet verebilmektedir. Eğer ikinci derece SİT alanına sahipseniz ve arsa ikinci derece SİT alanı ilan edilmiş ise sadece ikinci derece arkeolojik SİT alanları için trampa yani takas hakkınız bulunmaktadır.

Üçüncü Derce Sit Alanları

Bu alanlar ise doğal sit alanı olarak geçen bölgelerdir. Fakat bu alanlar 1. derece ya da 2. derece sit alanları gibi kesin olarak korunması gerekmeyen bölgeler olup, koruma ve kullanma kurulunun almış olduğu kararlar dahilinde belirli zaman ve koşullar altında sahip olduğu özellikleri ve doğasını kaybetmeyecek şekilde üzerinde inşaat yapılmasına izin verilen SİT alanlarına denir.

Tripleks Ne Demek? Tripleks Ev Ve Villa Örnekleri 2020? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*