Architecture Ne Demek?

Architecture Ne Demek? Sözlüklerde kelime anlamı; Mimarlık, İnşaat, yapı, Mimari olarak geçmektedir.

Mimarlık tanım olarak yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama, inşa etme, sanat ve bilimidir. Diğer bir deyiş ile mimarlık ya da mimari insanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekanları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatıdır.  Mimar, inşaat projelerinin başlangıç aşamasından tamamlanma aşamasına kadar görev alırlar.

Architecture Ne Demek?

Mimarlık insanlığın her döneminde önemli bir yere sahip olmuştur.  MÖ 1. yy.’da yaşamış olan Roma’lı mimar Vitruvius “De Architectura” adlı kitabında başarılı bir mimarlık için “Utilitas, Firmitas, Venustas” (kullanışlılık, sağlamlık, güzellik) etmenlerinin gerekli olduğunu ileri sürmüştür. Rönesans’ ta ise bu tanım, “Comodita, perpetuita, bellezza” (kullanışlılık, süreklilik- kalıcılık, güzellik) olarak benimsenmiştir. 1581’de bir İngiliz yazarı mimarlığı “yapı bilimi” olarak tanımlarken 19.yy’da İngiliz eleştirmen John Ruskin mimarlığın “yapılara uygulanan süslemeden başka bir şey olmadığı” nı ileri sürüyordu. Amatör bir eleştirici olan Sir Henri Watton “The Elements of Architecture” (1624) adlı kitabında mimarlığın üç koşula ( kullanılışlılık, sağlamlık, güzellik) yanıt vermesi gerektiğini belirtir. Frank Lloyd Wright’a göre de “mimarlık biçim haline gelmiş yaşamdır.” Architecture Ne Demek?

Architecture Ne Demek? Mimarın Görev Tanımı Neleri Kapsar?

  • Bina tasarım önerileri hazırlamak ve müşterilere sunmak,
  • Hem elle hem de bilgisayar destekli tasarım (CAD) uygulamalarını kullanarak bina tasarımları ve detaylı çizimler oluşturmak,
  • Bina ve kullanıcılarının ihtiyaçlarını değerlendirmek, müşteriye projenin pratikliği hakkında tavsiyede bulunmak,
  • Gerekli olan malzemelerin niteliğini ve kalitesini belirlemek,
  • Projeyi kontrol etmek,
  • Mimari projenin çevresel etkilere uygunluğunu denetlemek,
  • Projenin zamanında ve planlanan bütçe dahilinde tamamlanmasını sağlamak için düzenli saha ziyaretleri gerçekleştirmek,
  • İnşaat profesyonellerinin fizibilitesi hakkında görüşmek,
  • İnşaat projeleri ile ilgilenen mühendis, inşaat yöneticisi ve mimari teknoloji uzmanlardan oluşan bir ekiple yakın iş birliği içinde çalışmak.

Mimarlık Türleri

1. Peyzaj Mimarı

2. Şehir Plancısı

3. Restorasyon Mimarı

4. Araştırma Mimarı

5. Aydınlatma Mimarı

6. Politik Mimar

Mimarlık Maaşı 2020 Ne Kadar? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*